latinica  ћирилица
07/12/2023 |  11:31 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије: Поједини чланови ПИК-а, тврдњама да је Шмит високи представник, делегитимизују УО

У вези с недавно одржаном сједницом Управног одбора Савјета за имплементацију Mировног споразума поново изјављујемо да Кристијан Шмит није високи представник у БиХ. Покушаји појединих чланова УО ПИК-а да тврде супротно не значе легитимизацију Шмита, већ делегитимизацију Управног одбора, наводи се у саопштењу Амбасаде Русије у БиХ.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- Зато се донесени закључци не могу сматрати ставом међународне заједнице, још више зато што се садржај документа издваја својом пристрасношћу и неуравнотеженошћу, камо ли да говоримо о текстуалном кршењу Aнекса 4. Мировног споразума - Устава БиХ. Лицемјерно изгледају мантре о подршци јединству, суверенитету и територијалном интегритету БиХ, када показаним приступом поједини чланови УО свјесно подривају и јединство и суверенитет (са интрузивном Канцеларијом високог представника?) и територијални интегритет земље - наведено је у саопштењу.

Вриједност Мировног споразума, додају из руске Амбасаде, заснива се на систему који омогућава да се државност БиХ гради у складу с тежњама њених грађана.

- Али, као што показује пракса његове реализације, могу бити одрживе и виталне само оне одлуке које су постигнуте од стране самих политичких субјеката БиХ, а никако не оне које су написане у ОХР-у или у америчкој Амбасади те донесене, као што се каже, "с упереним у главу пиштољем" високог представника, посредством уцјена и незаконитих санкција, чиме добијају схоластички формално-правни оквир -  наводе из руске Амбасаде.

Из ове амбасаде позивају стране у БиХ да одбаце спољно менторство, да покажу мудрост, стрпљење, компромисни приступ, дајући турбулентном свијету примјер зрелог и одговорног рјешавања проблема ради стварања истински независне и суверене БиХ и постизања благостања и мира свих њених грађана.