latinica  ћирилица
07/12/2023 |  11:39 | Аутор: РТРС

Оснива се Центар за синолошка истраживања на Универзитету у Бањалуци

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин и директор Истраживачког центра иницијативе "Појас и пут" при Универзитету за језик и културу у Пекингу Сју Баофенг потписали су у Пекингу, споразум о оснивању Центра за синолошка истраживања на Универзитету у Бањалуци.
Посјета Кини делегација УНИБЛ - Фото: Уступљена фотографија
Посјета Кини делегација УНИБЛФото: Уступљена фотографија

- Овај истраживачки центар међународног је значајан, а његов циљ је продубљивање научноистраживачког рада између Универзитета у Бањалуци и универзитета у Кини. Поред тога, Центар за синолошка истраживања на УНИБЛ представљао би базу свих синолога у Републици Српској и БиХ, који би радили на заједничким пројектима и публикацијама - наведено је у саопштењу Универзитета.

У радној посјети Кини, поред ректора Гајанина, борави и проректор за људске и материјалне ресурсе Далибор Кесић, директор Конфуцијевог института и шеф Студијског програма синологије Љиљана Стевић и асистент на Студијском програму синологије Ања Мудреновић, МА, који су тренутно у Пекингу на Глобалној конференцији Конфуцијевих института.

Током боравка у Пекингу, делегација Универзитета у Бањалуци посјетила је и Универзитет за међународне студије у Пекингу, са којим Универзитет у Бањалуци има потписан споразум о оснивању језичке лабораторије и испитног центра за српски језик као страни

Током боравка у Пекингу, делегација Универзитета у бањалуци посјетила је и Амбасаду БиХ у Пекингу.