latinica  ћирилица
07/12/2023 |  12:39 ⇒ 08/12/2023 | 16:50 | Аутор: СРНА

Бањалучки књижевник и пјесник из Сарајева добитници награде "Миленко Стојичић"

Бањалучки књижевник Слободан Бошковић и млади пјесник из Сарајева Срђан Секулић овогодишњи су добитници књижевне награде "Миленко Стојичић - најгладнија књига на свијету", која ће им бити уручена 14. децембра у Мркоњић Граду.
Слободан Бошковић - Фото: РТРС
Слободан БошковићФото: РТРС

Бошковић је награду добио за роман "У вртлогу", а Секулић за књигу "Оставинска расправа Анастаса Кона".

Награду додјељује Клуб умјетничких душа из Мркоњић Града, а финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Мркоњић Град.

Предсједник мркоњићког Клуба Слободан Ћоћкало рекао је Срни да је конкурс расписан прије три мјесеца и да је стигло 18 књига из Републике Српске и Србије.

- Конкурс је посвећен нашем суграђанину Стојичићу као знак сјећања за немјерљиви допринос у развоју матерњег језика кроз књижевне форме и облике које је користио у свом богатом опусу - приче, романи, поезија, критика - истакао је Ћоћкало.

Додјела награде биће одржана 14. децембра у 19.00 часова у сали Скупштине општине у Мркоњић Граду.

Миленко Стојичић /1956-2019/ био је српски писац, есејиста, књижевни критичар, антологичар и новинар. Рођен је у Мркоњић Граду, гдје је завршио основну школу и гимназију, а живио је и радио у Бањалуци.

Био је уредник Културно-образовног програма на Радију Републике Српске. Писао је фељтоне и колумне у "Вечерњим новостима", "Ослобођењу", "Гласу Српске", "Независним новинама" и "Фокусу".

Објавио је тридесетак књига, међу којима неколико књига пјесама и приповијетки, десетак романа.

Приредио је "Антологију српске приповијетке Републике Српске", а његова дјела заступљена су у антологијама "Млада српска проза", "Најљепше српске приче" и друге.

Нека Стојичићева дјела су превођена на француски и њемачки језик.