latinica  ћирилица
07/12/2023 |  16:03 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

На сајму вина, ракије и хране у Бањалуци представљено више до 30 произвођача (ВИДЕО)

Производња ракије и вина сваке године је све већа, а уз прехрамбене производе су и све важнији извозни брендови Републике Српске. Своје производе данас је на фестивалу у Бањалуци представило више од тридесет произвођача.
Сајaм (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/илустрација) -
Сајaм (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/илустрација)

На фестивалу се тражила која више чашица ракије - традиционалног пића сваког домаћинства.

Породица Бабић из Бањалуке годинама је производи, а сада пласира и на свјетско тржиште.

- Учестовали смо и прошле године на овом фестивалу. Поред тога учествујемо и на другим сличним догађајима у земљи. Извозимо ракију на просторе Балкана, Русије и Аустрије - навела је Наташа Бабић, произвођач из Бањалуке.

На површини од шест хектара породица Поповић из Лакташа 27 година производи најквалитетније сорте вина.

Фестивал је прилика да представе своје производе и унаприједе сарадњу са другим произвођачима.

- У овом сектору су потрбне двије ствари - субвенција јер се ради о јако скупој инвестицији и регулациони, како би се одредили микрореони за виноградаре - јазао је Зоран Поповић, винар из Лакташа.

У Републици Српској има више од 40 регистрованих произвођача вина и 90 дестилатерија и то је доказ је да је ова индустрија у успону.

- Добили смо и нови закон о вину у БиХ, тако да ће и то значити много за регулисање нашег тржишта. Наши произвођачи извозе у земље које су највећи конзументи вина и ракије - рекао је Радован Вукоје, предсједник Групације произвођања вина у Привредној комори Републике Српске.

Уз ракију и вино добро иде и сир. Све је траженији од козијег млијека.

- Важно је да вас што више људи упозна и проба ваше производе - наводи Дарио Лемић, један од произвођача млијечних производа.

Ресорно министарство конципирало је буџет за сљедећу годину, а акценат је на текућој производњи и повећању извоза.

- Квалитет наших производа у посљедњих неколико година биљежи успјехе, готово да нема нијендог међународног сајма да неко од наших произвођача није добио награде - истакао је Горан Рачић, предсједник подручне Привредне коморе Републике Српске.

Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске каже да постоји неколико мјера којима се прати производња, односно финални производи ракије, вина и хране.

- Све од подизања вишегодишњих засада до откупа воћа и поврћа - појаснио је Минић

У оквиру фестивала потписан је споразум о сарадњи између произвођача вина у Српској и партнера "Шумадија" из Србије.