latinica  ћирилица
07/12/2023 |  17:26 ⇒ 17:27 | Аутор: РТС

Доживотна казна затвора за убиство двогодишњег дјетета у Зајечару

Виши суд у Зајечару изрекао је доживотну казну затвора М. Н. из села Доњи Дејан код Власотинца, јер је 21. фебруара у Зајечару насмрт претукао двогодишњу ћерку своје ванбрачне супруге. Одбрана најавила жалбу.
Полиција Србије (Фото: Танјуг/Димитрије Гол) -
Полиција Србије (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Ово је девета првостепена казна доживотног затвора у Србији.

У својим завршним ријечима поступајући тужилац је суду предложио да М. Н. за кривично дјело тешко убиство осуди на максималну казну, односно на казну доживотног затвора.

Са друге стране, бранилац Милинко Јовановић предложио је суду да његовог брањеника осуди на казну затвора од 20 година умјесто на доживотни затвор.

У обдукцијском налазу који је након смрти дјевојчице достављен Вишем јавном тужилаштву у Зајечару, смрт девојчице је наступила непосредно усљед престанка дисања и срчаног рада, проузрокованог "обимним јакостепеним повредама главе и посљедичним развојем јакостепеног отока мозга".

Код дјетета су утврђене и друге повреде које збирно представљају тешку тјелесну повреду опасну по живот.

Вјештачење судског вјештака из области неуропсихијатрије указује да је М. Н. у време убиства био у стању средњег пијанства, односно био је под дејством алкохола са количином алкохола у крви од 1,63 промила.

Оптужен је да је 21. фебруара у изнајмљеном стану у Зајечару, више пута по глави и тијелу ударио двогодишњу ћерку своје ванбрачне супруге и тешко ју је повриједио. Дијете је превезено у Здравствени центар у Зајечару, гдје је преминуло.