latinica  ћирилица
07/12/2023 |  18:21 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Милијана Крсмановић - примјер свим женама које трпе насиље; Како пронаћи снагу? (ВИДЕО)

Милијана Крсмановић из Бијељине је примјер свим женама које трпе насиље како пронаћи снагу и изаћи из пакла нарушених брачних односа. Њој се то догодило у изузетно тешким околностима, када је потпуно изгубила вид након рођења трећег дјетета. Иако је била у тешкој ситуацији смогла је снаге да прекине свакодневну психичку, а потом и физичку тортуру и омаловажавање због хендикепа. Имала је подршку родитеља, неколицине пријатеља и Фондације "Лара" из Бијељине. Данас је срећна и успјешна.
Милијана Крсмановић - Фото: РТРС
Милијана КрсмановићФото: РТРС

Свакодневно омаловажавање, вербално, а потом и физичко малтретирање били су Милијанина свакодневица. Све се продубило након трећег порођаја када је потпуно изгубила вид.

- Одједном су уобичајене ствари почеле да сметају мом супругу и његовој породици, родитељима и брату. Све што сам урадила у том моменту је њима било погрешно. Онда су биле критике на рачун мог вида, говорили су мом мужу да ме отјера од куће и да себи нађе младу, здраву у способну жену - прича Милијана.

Сви ти проблеми затекли су је док је похађала Специјализовану школу за слијепе и слабовиде за физиотерапеута коју је уписала како би могла помоћи својој породици. Иако је због финансијских проблема хтјела одустати од школовања, подршку је добила у Фондацији "Лара" од којих је затражила помоћ.

- Милијана је од нас добила три гранта која је максимално искористила. Поред тога све вријеме смо јој пружале правну, психолошку помоћ и подршку приликом њеног појављивања на суду, што је њој много значило - истиче Мирзета Томљановић, техничка координаторка Фондације "Лара".

Након завршене школе и волонтерског рада у Бањи Дворови Милијана већ шест година има сталан посао. Још увијек бије битке за алиментацију и заједнички стечену имовину, али, како каже, данас је срећна жена.

- Јако сам срећна и поносна. Већ шест година сам запослена. Стални радни однос је у моме животу донио огромне промјене, успјела сам чак да добијем и хипотекарни кредит, да купим стан у граду. Ту сам сад свој на своме са својом дјецом - каже Милијана.

Насиље над женама не бира ни образовање ни статус и свако може бити жртва.

Насиље се дешава и у високим интелектуалним круговима.

Најбитније је побиједити страх и окренути број 1264, СОС линију, који је спас за многе жене које се налазе у вртлогу насиља.