latinica  ћирилица
08/12/2023 |  07:59 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Чавић: Суђењем Додику и Лукићу директно се припрема елиминација људи из политичког живота (ВИДЕО)

Суђењем предсједнику Српске Милораду Додику у в.д. директору Службеног гласника Милошу Лукићу, директно се припрема елиминација људи из политичког живота, рекао је бивши предсједник Републике Српске Драган Чавић, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

- Циљ овог поступка је да се правним средствима компензују одлуке бивших високих представника који су биле бруталне. То је брутална сила испољена која није виђена од средњег вијека. Накарадан поступак којим желе срушити Додика - истакао је Чавић. 

Нагласио је да је Устав обавезао предсједника Републике Срспке да потпише Указ о проглашењу Закона о необјављивању одлука високог представника у Службеном гласнику.

Осврнуо се и на рад високих представника у БиХ.

- Сувишни политичари из Европе долазе са свим својим фрустрацијама и постављају се за високе представнике у БиХ - поручио је Чавић. 

Није сигуран да ли ће се Кристијан Шмит појавити на суђењу Милораду Додику.

- Не могу да погађам, али ако је храбар требао би да се појави у суду. Ово нигдје на свијету не постоји. Читав низ кризних подручја имате широм свијета, али оваквог уплитања у унутрашња питање једне државе нигдје. Имали сте рат у Авганистану, и када је покушано да се наметне високи представник, тадашњи предсједник државе рекао је: "Ако дође, биће убијен". И низ других примјера имате, али та функција успостављена је само у БиХ - истакао је Чавић.