latinica  ћирилица
08/12/2023 |  19:11 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Срби повратници у Возућу нису безбједни на свом огњишту (ВИДЕО)

Још нису ухапшени разбојници који су у Стошници код Возуће претукли српску повратницу Љепосаву Петковић.
Возућа, кућа нападнуте старице - Фото: РТРС
Возућа, кућа нападнуте старицеФото: РТРС

Полиција је и данас на терену, али без резултата. На терен су изашли локални и званичници БиХ који осуђују напад. Срби повратници су огорчени, јер упркос бројним нападима и пљачкама ниједан починилац није откривен, нити је неко процесуиран.

Пола дана Љепосава Петковић провела је у полицији, дајући исказ о нападу на њу. Пријаљивали су, каже, и други нападани и пљачкани прије ње, али почионици нису откривени.

С чим се све суочавају повратници у Возућу, тешко је и замислити. О свему су упознали и званичнике којих данас овдје није мањкало.

Аници Мркаљевић је у јулу обијена кућа, украдене су ствари и месо, случај је пријавила полицији, која је изашла на лице мјеста, али кривци нису пронађени.

Она је рекла да је и раније била мета лопова и ситних крађа, које су до сада остале неразјашњене.

Борка Бијелић пријављивала је комшију Бошњака чије јој стадо говеда континуирано причињава штету на пољопривредним усјевима, али како је рекла - полиција и представници општине ништа предузимају.

Градоначелник Завидовића Хашим Мујановић рекао је да су полицијске структуре одговорне за безбједност грађана и најавио да ће им у том правцу Градска управа обезбиједити потребну техничку подршку.

Надлежни и даље увјеравају да напади нису националне, већ имовинске природе.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић каже да "полицији треба вратити пендрек у руке па ће све бити другачије у БиХ".

Лоша или никаква јавна расвјета, недостатак видео наздора, додатно погодују разбојницима.

Дујко Благојевић из Стошнице рекао је да му је прије три дана обијена кућа, а да од посјета политичара не очекује ништа јер, како каже, долазе само са празним обећањима.

Повратницима у Федерацију сијече се шума и уништавају имања, а када то пријаве, имају још веће проблеме, каже премијер Српске Радован Вишковић.

- Не смију чак да пријаве те инциденте. За ову жену се сазнало зато што је претучена и зато што је морала добити љекарску помоћ, да је добила пар шамара, не би се ни чуло медијски - каже Вишковић.

Повратак у Возућу није успио. И они који су се вратили послије рата напустили су родни крај дијелом и због напада на повратнике и њихову имовину.