latinica  ћирилица
09/12/2023 |  11:18 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Конференција "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума" - очувати право и мир (ФОТО/ВИДЕО)

У Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци отворена је Међународна конференција "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума", на којој учествују предсједник Српске Милорад Додик, више посланика Европског парламента и националних парламената, политичара и јавних личности из цијелог свијета.
Међународна конференција у Бањалуци - Фото: РТРС
Међународна конференција у БањалуциФото: РТРС

На почетку скупа, који се одржава под покровитељством Удружења политиколога Српске, предвиђено је уводно излагање предсједника Српске.

Не прихватамо унитарну и централизовану БиХ и не желимо да испуњавамо западне жеље, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Бањалуци на Међународној конференцији "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума".

Ако је могуће вратите нас на слово Дејтона, ако није могуће ми нећемо да живимо у овој земљи. Ми имамо право на самоопредјељење. Једини начин да очувамо дејтонску позицију Републике Српске је самостална Република Српска - рекао је Додик.

Подсјетио је да се у Српској сада под санкцијама САД-а налази највише руководство и истакао да се види да Америка жели силом да промијени понашање.

Поручуио је да са овог скупа треба послати поруке мира, али и очувања права.

- Унитаризација БиХ доводи до расељавања Срба са ових простора. А знамо да су Хрвати у БиХ национална мањина. Значи, разваљује се Дејтон - јасан је Додик.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир поручио је да Српска, упркос великом притиску, неће одустати од одбране своје позиције.

- То се неће десити-  рекао је Будимир. 

Он је рекао да је Српска под политичким притиском САД и Британије, које уводе санкције републичким функционерима.

- Међутим, данас ми је на конференцији посебно задовољство што је већина учесника показала добро познавање овдашње ситуације, те вјеру да се свијет мијења. И то је нешто што ће сигурно бити боље за Српску. Зато је битно да издржимо и не дозволимо да Српска буде сведена на љуштуру која неће моћи да брани своја национална, људска и грађанска права - додао је Будимир.

Професор Срђа Трифковић истакао је да се нада да ће овај данашњи скуп помоћи да се види да Република Српска залаже за поштовање Дејтонског споразума

- Они који Србима држе лекције о поштовању легитимитета и суверенитета су управо ти који га крше - поручио је Трифковић на конференцији.

САД би требало да бране Дејтонски мировни споразум онако како је написан, али тешко да ће се то десити. Акције Кристијана Шмита и његова легитимност су такође функција глобалног америчког царства, рекао је угледни политички аналитичар Џејмс Џатрас.

- Дејтонски споразум је од почетка као и Мински споразум био обмана као и што САД никада нису и неће прихватити Резолуцију 12 44. Добра вијест је да ова ера долази крају и гледајући глобално америчко царство се завршава и прелазимо на мултиполарни свијет - поручио је Џатрас.

Бојан Шолаја из Центра за међународне и безбједносне студије изјавио је данас да је важно чути став иностраних учесника Међународне конференције "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума", јер је другачији од представника међународне заједнице у БиХ.

- Потребно је водити дијалог, не само у БиХ, већ и са људима из овог региона, Европе и САД. Веома је важно што Република Српска има пријатеље који разумију њен став - рекао је Шолаја новинарима на наведеној конференцији.

Словеначки политичар Змаго Јелинчич изјавио је да ће ЕУ покушати да уништи Републику Српску али да то не смије бити допуштено.

Јелинчич је на Међународној конференцији у Бањалуци истакао да је једини пут за Републику Српску самосталност.

Он сматра да ЕУ иде према своме крају.

- Таква Унија неће постојати за пет шест година. Упркос томе, она ће покушати да уништи Републику Српску што не смије бити допуштено - рекао Јелинчич.

Члан Европског парламента Матео Гацини рекао је да суверенитет Републике Српске не би требало да буде упитан у оквиру Дејтонског мировног споразума и да аутономија не представља проблем већ је начин за напредак.

- Овај споразум видим као начин да се разговара и рјешавају постојећи проблеми - рекао је Гацини у Бањалуци на Међународној конференцији "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума".

Улрих Сингер, посланик у покрајинском парламенту Баварске, истиче да Шмитова странка је водећа владајућа странка у Њемачкој, али они ни тамо не доносе добре одлуке.

- Шта мислите какве одлуке ће доносити у вашој Републици. Ми желимо да имате аутономију.  Против смо тенденција реструктуирања наших друштава. Ми смо против исламизације и миграната. Имамо преко 700 хиљада миграната.
Дајте да реформишемо Европу и да је оставимо својој дјеци, а не по диктату Брисела - нагласио је Сингер.

Француски политичар Иван Бенедети рекао је данас у Бањалуци да српском народу у БиХ настоје да одузму сва права, али да Срби треба да чувају вриједности Републике Српске.

Бенедети је истакао да, као француски националиста, одбија пренос суверенитета народа међу којима је и српски.

- Чињеница јесте да српском народу у БиХ настоје да одузму сва права, а примјер је питање имовине. Зато желим јасно да кажем - чувајте вриједности своје републике и народа - поручио је Бенедети.

Конференција ће имати двије пленарне сједнице о темама "Очување и јачање државности Републике Српске" и "Очување Дејтонског споразума: предуслов мира".

Скупу присуствују бројни министри у Влади Српске и друге личности из јавног, политичког и друштвеног живота.

Бивши амерички дипломата и истакнути политички аналитичар Џејмс Џатрас говориће о теми "Свијет у процесу мултиполаризације и будућност Републике Српске".

Конференција је израз подршке легитимним тежњама Српске у свијету, али и покушај да се артикулишу конкретне стратегије отпора притисцима из Брисела и са других страна.

Скуп показује да са обје стране Атлантика постоји много угледних личности, институција и политичких снага који подржавају Српску у њеном чврстом опредјељењу да опстане и поврати права и надлежности која су јој незаконито одузета током протеклих 28 година.