latinica  ћирилица
09/12/2023 |  19:32 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Међународна конференција: Република Српска може опстати у оквирима Дејтонског споразума или самостално (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска може опстати у оквирима Дејтонског споразума , или самостално. То су оквири у којима српски народ може сачувати национални идентитет, порука је са Међународне конференције "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума", одржане у Бањалуци. У дискусији су учествовали предсједник Српске Милорад Додик, посланици Европског и националних парламената, политичари и дипломате из цијелог свијета. Предсједник Додик истакао је да је самосталност Републике Српске једини одговор на унитаризацију и централизацију БиХ.
Додик за говорницом - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик за говорницомФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Дејтонски споразум оквир је у коме Република Српска може сачувати суверенитет и српски национални идентитет. Зато на разградњи међународног споразума раде америчка, британска и бриселска администрација, став је предсједника Српске Милорада Додика. Српска неће дозволити мајоризацију Срба у БиХ, пренио је учесницима међународне конференције у Бањалуци, додајући да ће у том случају одговор Републике Српске бити одлука о самосталности.

- Овдје се ради о томе да ми не прихватамо унитарну и централизовану БиХ. Ако је могуће вратите нас на слово Дејтона, ако није могуће ми нећемо да живимо у овој земљи. Ми имамо право на самоопредјељење. Једини начин да очувамо дејтонску позицију Републике Српске је самостална Република Српска - поручио је Додик.

Да је чисто муслиманска БиХ циљ администрације САД, тврди бивши амерички дипломата Џејмс Џатрас. Оцјењује, међутим, да долази крај западној доминацији, па српском народу поручује да чува национални идентитет, јер је како каже, снага Српске у снази њеног народа.

- Од почетка је намјера Америке унитарна држава у којој ће живјети муслимани. Срби у Републици Српској треба да се одупру и да чекају док се заврши глобално америчко царство које ће отворити мјесто Србима овдје. Будите истрајни да нам се крст врати на заставу Републике Српске - нагласио је Џатрас.

Змаго Јелинчич Племенити, предсједник Словеначке националне странке, каже да самостална држава одржава суверенитет.

- Република Српска треба да зна да је једини пут за вас самосталност. Ако имате самосталну државу, одржаћете суверенитет, иначе ћете нестати. Многи покушавају то да вам униште, један од њих је Шмит - нагласио је Јелинчич.

Легитимитет и акте Кристијана Шмита у питање доводе и његови сународници. Посланик из Баварске Урлих Зингер указује да Шмит дјелује по директиви Запада, с циљем развлашћивања Српске.

- Шмитова странка је водећа владајућа странка у Њемачкој али они ни тамо не доносе добре одлуке за Баварску. Шта мислите какве одлуке ће доносити у вашој Републици? Ми желимо да имате аутономију и да сами доносите одлуке - нагласио је Урлих Зингер, посланик у паралменту регије Баварска.

Иван Бенедети из Странке француских националиста, каже да се Дејтон мора поштовати.

- Морају се осудити покушаји да се подрије Дејтонски споразум. Треба да се поштује слово, а не дух Дејтона, територијални интегритет и суверенитет Републике Српске - рекао је Бенедети.

Суверенитет Републике Српске потенцијално би могла ослабити Европска унија, упозоравају посланици из земаља чланица. Унија је, кажу, амерички поданик чија је прва мета национални идентитет.

- Европска унија одлуке доноси у складу са америчком и политиком НАТО-а. Чланице Уније се не питају, иако се о нама одлучује. Зато је важно да сачувате аутономију - поручио је Стефано Валегамбери, посланик у парламенту регије Венето.

Од заштите Републике Српске зависиће заштита породичних, традиционалних вриједности, указује министар Жељко Будимир.

- Република Српска је и даље посљедње упориште хришћанске традиције у Европи. То није једноставно. Срби су увијек бити варница слободе и то је наша мисија у свијету - рекао је Будимир.

Срђа Трифковић, историчар и публициста, нагласио је да се нада да ће овај скуп помоћи да се види да Република Српска залаже за поштовање Дејтонског споразума.

- Бранећи Републику Српску бранимо тековине које нису само европске већ универзално људске - поручио је Трифковић.

Међународни скуп показао је да свјетски угледни политичари подржавају Републику Српску у очувању суверенитета и тежњи да врати одузете надлежности. Поручују да је поштовање права и аутономије сваке земље будућност мултиполарног свијета.