latinica  ћирилица
10/12/2023 |  08:06 ⇒ 09:39 | Аутор: РТРС

Врањеш: Додику и Лукићу повријеђена људска права у процесу (ВИДЕО)

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директору Службеног гласника Милошу Лукићу повријеђена су људска права у поступку који се води против њих, рекао је Невенко Врањеш, омбудсман БиХ из реда српског народа, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Невенко Врањеш - Фото: РТРС
Невенко ВрањешФото: РТРС

- Њима су повријеђена људска права и ту нема дилеме. Тешко је очекивати било какав правичан поступак у овом процесу - истакао је Врањеш и додао да се цијели процес врши на бази закона чије је постојање упитно.

Данас је 10. децембар, обиљежавамо га и као међународни дан људских права.

- У просјеку имамо око 3.000 годишње пријава наших грађана. Грађани се жале на рад полиције, инспекције, здравства, права дјеце су угрожена, ту су млади, стари, особе са инвалидитетом. Издали смо 428 препорука, које наравно нису обавезујуће, али потакнемо органе да раде свој посао. Користимо сва средства да до тога не долази - нагласио је Врањеш.

Врањеш истиче да треба пробудити свијест грађана да се поштују људска права.

- Примјетили смо да наши грађани слабо знају своја властита права. Подсјећамо да је обраћање нашим институцијама потпуно  беспплатно - додао је Врањеш.

И у овој години заштитници људских права у Републици Српској и Федерацији БиХ констатовали су бројна кршења, укључујући и посебно осјетљиве групе попут повратника.

- Отварамо предмете по службеној дужности и радимо на томе да се то избјегне, јер то је посебно осјетљива категорије, знајући да су се они након личних трагедија вратили на своја огњишта - поручио је Врањеш.