latinica  ћирилица
10/12/2023 |  20:46 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Гускова: Запад се плаши Милорада Додика

Запад већ неколико година безуспјешно покушава да са политичке сцене уклони предсједника Републике Српске Милорад Додика, истакла је за Руску газету доктор историјских наука, инострани члан Српске академије наука и умјетности и сенатор Републике Српске Елена Гускова.
Јелена Гускова - Фото: РТРС
Јелена ГусковаФото: РТРС

- Европи и Сједињеним Државама није била потребна велика и јака Југославија, јер је била планирана подјела СССР-а. Не дај Боже да Срби похрле у помоћ Русима. Све је прошло са подјелом. Али још увијек је било актуелно српско питање. Морају бити подијељени, обезглављени и ослабљени. Зато су у Вашингтону планирали да од БиХ направе унитарну државу, а да Србима којих тамо има много, не дадну никаква посебна права. Овдје није све ишло глатко - истакла је Гускова.

Истакла је да је Дејтонски споразум потврдио постојање Републике Српске и дао јој статус ентитета.

- У САД и Европи су мислили да ће управо та неразумљива ријеч олакшати задатак елиминације Републике Српске и стварања унитарне државе. Дошли су чак и до позиције високог представника, који је био дужан да се труди да изврши управо тај задатак - навела је Гускова.

Каже да су првих 10 година "урадили добар посао".

- Србима су успјели да наметну јединствен царински систем, јединствену дипломатску службу, јединствен ПТТ, телекомуникациону мрежу и пређу на јединствену валуту. Након 1995. године, под притиском високих представника, 68 овлашћења органа Српске пренијето је на ниво БиХ (док су се са тим сагласиле само у три случаја Влада и Народна скупштина Српске). Најозбиљнија је била реформа војске - расформирање Војске Републике Српске и Војске Федерације БиХ и стварање Оружаних снага БиХ - подсјетила је Гускова.

Навела је да су високи представници укупно донијели више од 800 различитих одлука, од којих је више од 200 имало законску снагу.

- Истовремено, прекршили су Устав БиХ преносећи овлашћења са ентитета на органе БиХ. До 2009. године са Републике Српске на централне органе пренесено је 68 овлашћења, што није допринијело изградњи демократских институција и кочило је развој Републике Српске - каже Гускова.

Како би убрзали догађаје, високи представници су смијенили функционере које је бирао народ и лишили мандата изабраним српским посланицима.

- Тако је шпански дипломата Карлос Вестендорп предсједника Српске, представника радикала Николу Поплашена, који је побиједио на изборима у септембру 1998. године, "замијенио" Милорадом Додиком из Странке независних социјалдемократа. Наметали су политичке одлуке властима, одобравали именовања званичника до генерала и контролисали медије. Смијењено је 16 главних уредника радио и телевизијских станица. Чак су покушали да напишу нацрт уџбеника историје за основне и средње школе - навела је Гускова за Руску газету.

Сједињене Америчке Државе су 2009. године покушале да измијене Устав БиХ како би БиХ претвориле у главну базу за распоређивање НАТО снага, а јединствену БиХ да учине чланицом Сјеверноатлантског савеза.

- И одједном су се сви планови Запада срушили. Иницијатор непослушности поступцима високог представника био је Милорад Додик, који је израстао у мудрог политичара којег подржава народ. Он критикује оне српске политичаре који више желе да се допадну Западу него да размишљају о интересима своје земље. Свој главни задатак види у очувању аутономије, статуса и права Српске. "Ако нас тјерате да бирамо између Републике Српске и европског пута, хвала вам на европском путу. Мислим да нам је најважније да одржимо ниво аутономије који имамо". Рекао је он у децембру 2010. године , након што је постао предсједник Српске - подсјетила је Гускова.

Истакал је да овако "незгодан" вођа Срба у БиХ смета онима који желе да БиХ буде уједињена.

- Република Српска је прекршила све планове Американаца. Не само да је опстала, већ је и учврстила своју позицију. Али главно одбацивање Запада изазива оријентација Републике Српске на Русију - сматра Гускова.

Стога су, истиче Гускова, Брисел и Вашингтон одлучили да Додика скину са политичке функције и да на његово мјесто поставе особу која ће бити послушна и сусретљива.

- И покушавали су различите сценарије. Упумпавали новац у невладине организације, припремали "арапско прољеће", покренули кривични поступак против Милорада Додика, организовали покушаје убиства предсједника - изјавила је Гускова.

У ствари, како је додалае, Милорад Додик води озбиљну политичку борбу са Западом.

- Он је покренуо питање затварања канцеларије високог представника, што кочи спровођење реформи и кочи политички развој земље. И у томе има пуну подршку Москве у Савјету безбједности. Тако Савјет безбједности УН није одобрио немачког дипломату Кристијана Шмита за мјесто високог представника 2021. године. Међутим, он је игнорисао ову чињеницу, дошао у БиХ и почео да даје упутства политичким структурама земље и Српској. Додик је, наравно, одбио да спроведе незаконите одлуке "неодобреног" политичара, што је изазвало буру негодовања у европским структурама - истиче Гускова.

Гускова је рекла да су под притиском ЕУ, тужиоци Тужилаштва БиХ подигли оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика због игнорисања одлука Кристијана Шмита.

- САД су увеле санкције Додику и готово цијелом највишем руководству Републике Српске, а као одговор добиле увјеравања да би, уколико се тензије повећају, Српска могла да покрене питање отцјепљења, будући да Америка не треба силом да намеће своје ставове - истиче Гускова.

Каже да се данас ситуација у БиХ погоршала до крајњих граница.

- Предсједник Српске забранио је Кристијану Шмиту улазак на њену територију, запријетивши му хапшењем и депортацијом. Парламент Српске, као подршка предсједнику, усвојио је уредбе о непоштовању наредби "високог представника". Али и Шмит наставља да дјелује, подржавајући својим декретима акције Сарајева, на примјер, блокирајући планове Републике Српске да у своје власништво пренесе све некретнине које се налазе на њеној територији - каже Гускова.

Она сматра да се Западу заиста не свиђа што Додик блокира многе иницијативе за централизацију БиХ.

- Запад још више иритира Додикова осуда санкција Русији и приближавања Москви. То значи да може постати упориште Русије и Србије на Балкану, а то никако није било укључено у планове Сједињених Држава када су састављале текст Дејтонског споразума - наводи Гускова у тексту.

И данас се Милорад Додик не умара да понавља да Срби не прихватају унитарну и централизовану БиХ и не желе да се повинују западним декретима.

- Ако је могуће, вратите нас на дејтонски текст, ако није могуће, нећемо живјети у овој земљи. Имамо право на самоопредјељење. Једини начин да задржимо дејтонску позицију Републике Српске је независне Републике Српске - каже Додик.

Гускова наводи да предсједник Републике Српске данас показује лик поштеног и независног политичара.

- Он открива управо оно српско језгро од којег су се толико плашили Вашингтон и Лондон када су покушавали да фрагментирају српски простор, лише овај народ права и будућности и спрече зближавање са Русијом. Бескомпромисност је данас евидентна у свим поступцима предсједника Српске - наглашава Гускова.

Истиче да Запад покушава да пронађе нове могућности да смијени Додика.

Гускова подсјећа на ријечи познатог српског режисера Емира Кустурице који је рекао да САД спремају Милошевићев сценарио за Додика.

- Увјерени смо да "револуција у боји" неће успјети међу упорним Србима - рекао је Кустурица.

Додик је, сматра Кустурица, нешто најбоље што може да се деси Републици Српској.

Извор: rg.ru