latinica  ћирилица
17/12/2023 |  06:59 ⇒ 18/12/2023 | 00:03 | Аутор: РТРС

Процјене резултата избора у Србији - СНС 46,3 одсто, СПН 23,6 одсто (ФОТО/ВИДЕО)

Грађани Србије данас су гласали на парламентарним и покрајинским изборима, као и за одборнике Скупштине града Београда и још 64 локална парламента. Према процјенама резултата избора СНС води са 46,3 одсто гласова, а друга је листа "Србија против насиља" са 23,6 одсто, показују подаци ЦеСИД/ИПСОС-а.
Избори у Србији (Фото:  EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC) -
Избори у Србији (Фото: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC)

00.02 - ЦеСИД/ИПСОС (90,2 одсто узорка): СНС води са 46,3 одсто, друга "Србија против насиља" са 23,6 одсто

На основу 90,2 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 46,3 одсто гласова односно 128 мандата.

На другом мjесту је "Србија против насиља" са 23,6 одсто или 65 мандата. Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,6 одсто или 18 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 4,9 одсто или 13 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

Од мањинских листа, очекује се да Савез војвођанских Мађара има 6 мандата, коалиција Странке правде и помирења и Демократског савеза Хрвата у Војводини 3 мандата, СДА Сулејмана Угљанина 2 мандата и по 1 мандат листа Шаипа Камберија и Руска странка. 

23.53 - СПН: Не прихватамо резултате које је објавила СНС, сутра испред РИК-а

Представници листе "Србија против насиља" саопштили су вечерас да они не прихватају резултате избора у Београду које је објавила Српска напредна странка и поручују да ће сутра ићи испред Републичке изборне комисије и Градске изборне комисије.

23.27 - Дачић: У Београду само са СНС, размишљамо о промјени лидера странке

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је из изборног штаба да нису задовољни резултатима и да, према његовом личном мишљењу, треба наћи новог лидера СПС-а.

23.06 - ИПСОС/ЦеСИД: СНС 46,2 одсто, СПН 23,6 одсто, СПС 6,7 одсто

Према посљедњим пројекцијама ИПСОС/ЦеСИД-а, листа "Србија не сме да стане" освојила је 46,2 одсто гласова, листа "Србија против насиља" 23,6 одсто, листа око СПС-а 6,7 одсто, коалиција Нада 4,9 одсто и "Ми - Глас из народа" 4,8 одсто.

Близу цензуса је и даље коалиција Двери и Заветника, који имају 2,8 одсто.

Савез Војвођанских Мађара је на парламентарним изборима освојио 1,8 одсто гласова, СРС 1,5 одсто гласова, "Добро јутро Србијо" је на 1,2 одсто гласова. Остале листе су освојиле мање од 1 одсто гласова.

22.46 - ИПСОС/ЦеСИД: У Београду СНС 38,4 одсто, СПН 35,1 одсто, НАДА шест одсто

Према првим пројекцијама ИПСОС/ЦеСИД-а, листа "Београд не сме да стане" освојила је 38,4 одсто гласова на београдским изборима, листа "Србија против насиља" је освојила 35,1 одсто гласова, а листа коалиције "НАДА" 6 одсто гласова.

"Ми-Глас из народа" одвојила је 5,4 одсто гласова на београдским изборима, СПС 4,8 одсто, а близу цензуса је коалиција "Заветници-Двери" са 2,6 одсто и Народна странка са 2,2 одсто гласова.

"Добро јутро Београде" је на 1,6 одсто, "Група грађана 'Ћале ово је за тебе' " је на 0,5 одсто, Руска странка је освојила 0,3 одсто гласова, колико су освојили и Чедомир Јовановић и "Србија на западу".

Усаме Зукорлић освојио је 0,1 одсто гласова у Београду.

22.43 - РИК: Листа Александра Вучића освојила готово 50 одсто гласова

22.40 - Јовановић: Исти резултат као и на прошлим изборима

Милош Јовановић, лидер коалиције НАДА рекао је на конференцији за новинаре да су освојили исти резултат као и прошле године. Јовановић каже да нису презадовољни резултатом ових избора

22.35 - Вучић: Апсолутна већина у парламенту; У Београду све зависи од два фактора

Србија не сме да стане, освојила је апсолутну већину у парламенту и имаће свакако више од 127 мандата, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Каже да што се Београда тиче, листа Србија не сме да стане има 38,5 одсто гласова.

- Први смо, побједничка листа! Другопласирана листа је Србија против насиља, затим трећепласиран је, на шест одсто, НАДА, и затим на 5,4 одсто СПС и 5,1 Несторовић. Неће се знати ко ће формирати власт у Београду, иако градоначелник остаје Александар Шапић. У Београду све зависти од два фактора. То је са ким ће већину формирати Несторовић. Други фактор су Двери и Заветници. Код њих постоји шанса да пређу цензус, и то може бити фактор који ће мијењати ствари - рекао је он.

22.20 - ЦеСИД/ИПСОС (80,2 одсто узорка): СНС води са 46,4 одсто, друга "Србија против насиља" са 23,3 одсто

На основу 80,2 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 46,4 одсто гласова односно 129 мандата. На другом месту је "Србија против насиља" са 23,3 одсто или 64 мандата.

Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,7 одсто или 18 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 4,8 одсто или 13 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

Од мањинских листа, очекује се да Савез војвођанских Мађара има 6 мандата, коалиција Странке правде и помирења и Демократског савеза Хрвата у Војводини 3 мандата, СДА Сулејмана Угљанина 2 мандата и по 1 мандат листа Шаипа Камберија и Руска странка. 

22.14 - Ђурђевић Стаменковски: Сачували смо парламентарни статус, нисмо задовољни резултатима

Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Милица Ђурђевић Стаменковски са листе МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ рекла је да та коалиција има на основу до сада обрађених података 3,8 одсто гласова.

- Сачували смо парламентарни статус, нисмо задовољни резултатом избора - рекла је Ђурђевић Стаменковски.

22.13 - Несторовић: Огроман успјех, нећемо трговати

Носилас листе "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" рекао је да су, иако им нико није давао шансе, ушли у круг четири, пет најјачих партија.

- Прије 40 дана нисмо имали ништа, значи без новца, без игдје ичега, без инфраструктуре - рекао је Несторовић и додао су постигли огроман успјех.

Поручио је да неће трговати и да немају коалициони потенцијал.

21.53Подаци РИК-а са 442 мјеста: Србија не сме да стане 54,93 одсто

21.41 - ЦеСИД/ИПСОС: СНС води са 46,6 одсто, друга "Србија против насиља" са 23 одсто

На основу 65,1 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 46,6 одсто гласова односно 129 мандата.

На другом мјесту је "Србија против насиља" са 23 одсто или 63 мандата.

Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,9 одсто или 19 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 4,9 одсто или 13 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

21.30 - Брнабић: На 50 одсто обрађених узорака наша листа има 47,1 одсто гласова

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да на основу 50 одсто обрађених узорака листа "Србија не сме да стане" има 47,1 одсто гласова и сама више од 125 мандата у Скупштини Србије. Како је рекла листа "Србија против насиља" има 23 одсто гласова.

21.22Вучић: Побједа у Србији биће убједљивија него што смо очекивали

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да ће листа "Србија не сме да стане" имати апсолутну већину.

21.15 - Руски посматрач: Није било неправилности 

Сенатор Руске Федерације и шеф Посматрачке мисије Интерпарламентарне скупштине Заједнице независних држава Дмитри Василенко изјавио је вечерас да та мисија није уочила озбиљне неправилности током одржавања избора у Србијии.

Василенко је рекао да је мисија дошла на позив Републичке изборне комисије, да су чланови те групе посматрали изборе на 17 бирачких мјеста у Београду и да нису уочили озбиљне неправилности.

21.12 - Клачар: Очекујемо исту или за нијансу већу излазност него 2022.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар изјавио је вечерас да може очекивати ''иста, или за нијансу већа излазност'' него на изборима 2022. године.

Он је за РТС рекао да се прво броје гласови на парламентарним изборима, а потом на београдским.

- На освнову узорка из Србије, не можемо говорити о резултатима за Београд, тако да ће гледаоци те резултате добити негдје ближе 22 часа него прије тога, имајући у виду да су у Београду велика бирачка мјеста -, рекао је Клачар.

20.47 - Србија против насиља: Утврдили смо 450 неправилности, у Арени фантомски гласачи

Пеђa Митровић испред листе "Србија против насиља" каже да су забиљежили више од 450 неправилности широм Србије, укључујући и напад на једног активисту ове коалиције у Кули.

Посебно је апострофирао оно што се дешавало око Београдске арене.

- Око Београдске арене примијећен је велики број аутомобила са регистарским таблицама из БиХ, што је пробудило сумњу да се ради о организованом развозу гласача из Републике Српске који данас гласају у Београду. Након тога су представници Републичке изборне комисије испред Коалиције 'Србија против насиља' отишли на лице мјеста како би испитали ситуацију. Обезбјеђење члановима наше Републичке изборне комисије објаснило да се о Арени снима филм, да се ради о статистима и да не могу да их унутра пусте, након чега је послије жустре расправе обезбјеђење грубо избацило из Арене - рекао је Митровић.

20.32 - РИК: Прво се броје гласови за парламентарне изборе

Предсједник РИК-а Владимир Димитријевић објаснио је на конференцији за новинаре да се прво отварају гласачке кутије и бројеу гласови за парламентарне изборе, а затим за покрајинске и локалне изборе.

20.26 - Покрет "Ми - глас из народа" очекуе добар резултат 

Прва конференција за медије у изборном штабу листе "Ми - глас из народа" др Бранимир Несторовић одржаће се послије 21 сат. Велики број активиста и људи са листе рекли су да очекују добар резултат на републичким изборима.

20.22 - У штаб социјалиста стигли Дачић и страначки функционери

Лидер социјалиста Ивица Дачић заједно са страначким функционерима стигао је вечерас у просторије СПС на Студентском тргу гдје ће сачекати прелиминарне резултате избора.

Фото: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ b

20.04 - Вучић стигао у штаб СНС, у 20.30 прва конференција, обратиће се Ана Брнабић

Предсједник Србије и члан СНС Александар Вучић стигао је вечерас заједно са страначким функционерима у штаб коалиције окупљене око изборне листе "Србија не сме да стане" на Новом Београду.

Фото: TANJUG/ STARHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Планирано је да се у 20.30 сати одржи прва конференција за медије на којој ће се према најавама обратити повереница СНС за Београд Ана Брнабић.

У штабу СНС-а налази се велики број новинарских екипа из Србије, а присутни су и медији из региона и свијета.

20.00 - Затворена бирачка мјеста 

19.55 - ЦеСИД/ИПСОС: Излазност до 19 часова 55,9 одсто

Према процјенама које је објавио ЦеСИД/ИПСОС, излазност до 19 часова на парламентарним изборима износила је 55,9 одсто.

19.50 - РИК: До 18.00 часова гласало око 22.000 бирача са КиМ

Предсједник РИК Владимир Димитријевић рекао је да је до 18.00 часова на 51 бирачком мјесту на југу централне Србије гласало око 22.000 бирача са територије Косова и Метохије, и указао на то да је овај број већи него прошле године.

Бирачи са територије КиМ гласали на бирачким мјестима у Врању, Рашки, Тутину и Куршумлији.

19.38 - РИК: Прелиминарни резултати у року од 24 часа од затварања бирачких мјеста

19.25 - РИК: До 18.00 часова гласало 51,93 одсто од укупног броја уписаних бирача

17.25 - Пројекције Цесид/Ипсос: Излазност до 17 часова 47,2 одсто

Према процјенама ЦеСИД/ИПСОС излазност до 17 часова износи 47,2 одсто, док је на изборима прошле године износила 45,1 одсто.

17.15 - РИК: До 16 часова гласало 42,36 одсто бирача

Предсједник РИК-а саопштио је да је до 16 часова гласало 42,36 одсто бирача. Прошле године до 16 часова гласало је 41.56.

16.03 - ГИК: Излазност у Београду до 14 часова 31,86 одсто

Излазност на изборима на територији Града Београда до 14 часова била је 31,86 одсто од укупног броја уписаних бирача, саопштио је предсједник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

16.00 - ГИК: Излазност у Београду до 14 часова 31,86 одсто

Излазност на изборима на територији Града Београда је у 14 часова била 31,86 одсто од броја укупно уписаних бирача, саопштио ј предсједник Градске изборне комисије (ГИК) Зоран Лукић.

15.15 - РИК: Излазност до 14 часова 32,38 одсто

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић саопштио је да излазност до 14 часова износи 32,38 одсто.

На претходним изборима излазност до 14 часова износила је 31,56 одсто од укупног броја бирача.

14.30 - Пројекције Цесид/Ипсос: Излазност до 14 часова 32,2 одсто

Према проценама ЦеСИД/ИПСОС излазност до 14 часова износи 32,2 одсто, док је на изборима прошле године износила 30,4 одсто.

У Београду је излазност до 14 часова била 31,4 одсто, док је на прошлим изборима износила 28,3 одсто.

Када је ријеч о излазности на покрајинским изборима, досад је изашло 33 одсто бирача, док их је прошле године до 11 изашло 35,1 одсто.

14.05 - Одређено задржавање осумњиченом за напад на тим Црте

Одређено је задржавање до 48 часова осумњиченом Ј. М. (1979) из Београда због постојања основа сумње да је извршио кривично дјело насилничко понашање, уз кривичну пријаву биће приведен Основном јавном тужилаштву у Сомбору.

Он је осумњичен да је учествовао у нападу на мобилни тим Црте у овом граду.

- Припадници МУП-а интензивно прате све активности данашњег дана и предузимају све мјере и радње из своје надлежности како би очували јавни ред и мир током изборног дана у Републици Србији. Министарство унутрашњих послова позива све учеснике у изборном процесу да се понашају у складу са изборним законима - саопштава МУП.

12.00 - РИК: Излазност до 12 часова 21,33 одсто

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић саопштио је на трећој конференцији РИК-а да је до 12 часова гласало 21,33 одсто бирача.

- У Региону Војводина гласало је 22,88 одсто, у региону Шумадије и Западне Србије 19,58 одсто, у региону Јужне и Источне Србије 22,21 одсто, а у београдском региону 20,77 одсто - навео је Ковачевић.

На прошлогодишњим изборима излазност до 12 часова износила је 20,52 одсто.

10.30 - Више од 30 аутобуса стигло у Рашку са КиМ

Слободан Ристовић, председник Општинске изворне комисије у Рашки рекао је да су сва бирачка мјеста отворена на вријеме.

- Немамо пријаве са терена да постоје проблеми - рекао је он.

Више од 30 аутобуса је стигло у Рашку са КиМ, а очекује се још 20 током дана. Дуже од сат времена се чека на административним прелазима.

09.30 - Предсједница Владе Србије и потпредсједница Главног одбора СНС Ана Брнабић гласала је на општини Савски Вијенац. Она је кандидат на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане".

09.25 - ИПСОС/ЦеСИД: До девет сати гласало 4,8 одсто бирача, у Београду 5,1

Према првом пресјеку ИПСОС/ЦеСИД - до 09.00 часова у Србији је гласало 4,8 одсто грађана, а у Београду 5,1 одсто.

Излазност грађана на ванредним парламентарним, покрајинским и локалним изборима, укључујући и град Београд, до затварања бирачким мјеста објављиваће се у више термина током дана.

09.01 - Вучић гласао на Новом Београду

Предсједник Србије и носилац листе "Србија не смије да стане" Александар Вучић гласао је јутрос нешто прије девет часова на Новом Београду.

08.30 - РИК: Избори почели на вријеме, досад нису пријављене неправилности

Предсједник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић саопштио је на првој конференцији за новинаре да су сва бирачка мјеста у Србији отворена на врјеме, у седам часова ујутру.

07.40 - Срби са КиМ аутобусима и приватним аутомобилима кренули на гласање

Више десетина хиљада српских бирача са Косова и Метохије искористиће право да гласа на данашњим изборима, али не у својим срединама већ у централној Србији.

Тако су јутрос организовано аутобусима и приватним аутомобилима кренули пут Рашке, Куршумлије, Врања, Тутина, где су отворена бирачка места за Србе који живе не Косову и Метохији.

На административном пункту Мердаре већ су формиране колоне аутомобила и пролазак се одвија јако споро.

Фото: Танјуг

Одлуком централних власти у Приштини Србима је онемогућено право да у својима срединама гласају на изборима које организује Република Србија, а што им је до пре годину и по дана било дозвољено, тако што су службеници Мисије ОЕБС-а сакупљали гласове и пребацивали их у централну Србију.

07.19 - Дачић гласао на Савском вијенцу

Предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и носилац листе "Ивица Дачић - премијер Србије" гласао је јутрос око 7.00 сати на бирачком мјесту у Месној заједници "Дедиње", на београдској општини Савски венац.

07.13 - Држављани Србије гласају у 31 земљи, у четири већ гласали

Држављани Србије који живе у иностранству на републичким изборима заказаним за данас имаће прилику да гласају у 31 земљи на 73 бирачка места.

Због временске разлике у САД, Канади, Португалу и Уједињеном Краљевству српски држављани гласали су у суботу на по три бирачка мјеста у САД и Канади, и на по једном у Уједињеном Краљевству и Португалу.

Због разлике у временским зонама у те четири државе гласање се обавља дан раније него у Србији, док ће на свим осталим бирачким местима бити организовано данас од 7 до 20 часова.

Према подацима РИК-а, за гласање се пријавило 32.216 грађана Србије који живе ван матице.

Гласање ће бити обављано у највећем броју у дипломатско конзуларним представништвима.