latinica  ћирилица
18/12/2023 |  18:12 ⇒ 20/12/2023 | 12:06 | Аутор: РТРС

У Регистру давалаца матичних ћелија Србије више од 18.000 донора; Како се врши ХЛА типизацију ткива? (ВИДЕО)

Ове године 14. пут предсједник Републике Српске покровитељ је акцијe "С љубављу храбрим срцима". Прикупљена средства намијењeна су за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске. Оваква специјализована лабораторија као и Регистар давалаца у Србији постоји од 2005. године.
Лабораторија - Фото: РТРС
ЛабораторијаФото: РТРС

У Регистру давалаца матичних ћелија Србије уписано је више од 18.000 донора који су спремни да својим матичним ћелијама некоме спасе живот.

Да би се утврдила подударност, њихова крв је, приликом регистрације, анализирана посебним процедурама у Лабораторији за ХЛА типизацију ткива Института за трансфузиологију Србије.

Подаци који се добију у лабораторији уносе се у регистар и чувају до потражње. Процес издвајања матичних ћелија креће након што се обаве додатне анализе донора из регистра и обаве тестови подударности даваоца и примаоца.

Оснивањем лабораторије при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, кап и успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија, грађанима Републике Српске који су обољели од леукемије, апластичне анемије или имају урођени поремећај метаболизма, биће омогућено да, претраживањем база домаћег и свјетског регистра, пронађу несродне даваоце који су једини начин изљечења.

И ви можете дати свој допринос акцији "С љубављу храбрим срцима"- до 31. децембра, позивом на број 1411.