latinica  ћирилица
20/12/2023 |  17:31 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Хотић: Лијечење матичним ћелијама најчешће се примјењује код хематолошких малигних обољења (ВИДЕО)

Лијечење матичним ћелијама веома је заступљено у хематологији, али постоје и неке друге индикације када није ријеч само о хематолошким пацијентима.
"С љубављу храбрим срцима" - Фото: РТРС
"С љубављу храбрим срцима"Фото: РТРС

Велики број пацијената из Српске има потребу да се лијечи на овај начин.

То је разлог да ове године приход од хуманитарне акције под покровитељством предсједника Српске Милорада Додика "С љубављу храбрим срцима" буде намијењен за успостављање Регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање Лабораторије за ХЛА типизацију ткива у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Људски организми различитих поднебља имају своје карактеристике тако да је већа вјероватноћа да постоји подударност матичних ћелија када су давалац и прималац из једне земље и зато је важно да постоји национални регистар давалаца матичних ћелија. Одређивање типова матичних ћелија врши се одређеним лабораторијским анализама, односно ради се ХЛА типизација ткива. Успостављањем лабораторије за ХЛА типизацију ткива грађанима Републике Српске биће омогућено да се пријаве за добровољно давалаштво.

Како истиче др Сандра Хотић, предсједница Удружења хематолога Републике Српске, лијечење матичним ћелијама најчешће се примјењује код хематолошких малигних обољења, али се примјењује и у другим гранама медицине тако да је важност регистра давалаца и оснивање ове лабораторије од изузетног значаја за Српску.

Позивом на број 1411 до 31. децембра и сваки становник Републике Српске може дати свој допринос акцији "С љубављу храбрим срцима".