latinica  ћирилица
21/12/2023 |  18:08 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Акцијом "С љубављу храбрим срцима" до првог Регистра давалаца матичних ћелија (ВИДЕО)

Матичне ћелије некоме значе живот, а у већини случајева подударни несроди давалац се тешко налази. У свијету има око 40 милиона регистрованих давалаца матичних ћелија, у Србији нешто више од 18 хиљада, а у Републици Српској Регистар ће бити успостављен захваљујући хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" која се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.
Лабораторија - Фото: РТРС
ЛабораторијаФото: РТРС

За Младена Перића из Србије, свјетски регистар донора је био спас. Трансплантација је прије двије године успјешно обављена у Истанбулу, а болест је открио захваљујући редовном љекарском прегледу.

- Апелујем да што више људи информише како се дају матичне ћелије како би могли некоме да спасу живот. Мени је да се излијечим помогао неки потпуни странац и сада је све добро - каже Перић.

По закону о насљеђивању шансе да је сродник подударан са болесником су 25 одсто. Зато је важно имати што већи број давалаца. На Одјељењу за трансплантацију коштане сржи Института за мајку и дете из Београда у овој години извршено је 25 трансплантација од којих је 10 обављено захваљујући донорима из домаћег Регистра.

- Дјеца из Републике Српске код којих треба урадити трансплантацију матичних ћелија, упућују се у нашу болницу. Тренутно се код нас налази један дјечак који чека захват - изјавила је начелница Одјељења др Драгана Вујић.

Грађани Српске основне информације о давалаштву матичних ћелија могу прочитати и на сајту Регистра Србије док се не  успостави Регистар давалаца матичних ћелија и Лабораторије ХЛА типизације ткива код нас.

- Ово је добра прилика да се наши суграђани укључе у овакву врсту активности не само због помоћи пацијентима у Српској, већ и људима у цијелом свијету. Са овом активношћу ми постајемо дио свјетске заједнице и тако учествујемо у спасавању живота не само наших већ и других људи - рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Позивом на број 1411 до 31. децембра сви грађани Српске могу дати свој допринос акцији "С љубављу храбрим срцима".