latinica  ћирилица
22/12/2023 |  17:37 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

"С љубављу храбрим срцима": Хуманост је бесповратна и безусловна (ВИДЕО)

Захваљујући хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" која се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, биће успостављен Регистар добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање Лабораторије за ХЛА типизацију ткива у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.
"С љубављу храбрим срцима" - Фото: Уступљена фотографија
"С љубављу храбрим срцима"Фото: Уступљена фотографија

Један од свијетлих примјера донорства је млади београдски љекар Видоје Крсмановић који је дао тромбоците више од 60 пута и на тај начин помогао пацијентима који су се налазили на танкој линији између живота и смрти. Крсмановић позива све доноре да подрже акцију "С љубављу храбрим срцима".

Доктор Крсмановић подржао је оснивање Регистра матичних ћелија у Републици Српској.

- Подржавам ту дивну акцију зато што је то огроман искорак у лијечењу малигнитета на територији Српске. Позивам организаторе те акције да нам се обрате ради евентулане помоћи и сарадње јер је, прије свега, императив да сутра свако добије донора и да никоме не недостаје ништа што је неопходно за лијечење - рекао је Крсмановић.

Овај најчаснији Хипократов сљедбеник позвао је и све грађане из Републике Српске који имају хематолошке малигнитете да се обрате Удружењу "Леука" јер тамо могу да добију савјете и помоћ.

Крсмановић каже да је хуманост бесповратна и безусловна, а помагати неком у борби за живот, за њега, је најљепши осјећај на свијету.

Од хематолошких малигнитета може обољети било ко - мало дијете, стара особа и сви између, без обзира на пол, занимање, националну и вјерску припадност.



Грађани не би требало да имају предрасуде и сви коју могу требају да се пријаве за донорство крви или ткива. Неопходно је промијенити свијест неких људи и упознати их да то није опасно и штетно и да су злоупотребе немогуће зато што се врши контрола на више различитих нивоа.