latinica  ћирилица
24/12/2023 |  18:59 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Подржати оснивање регистра давалаца матичних ћелија (ВИДЕО)

Пацијентима којима живот значи трансплантација матичних ћелија важну улогу играју и други деривати крви, али и савјети из личних искустава оних који су добили битку са леукемијом.
Даривање крви - Фото: СРНА
Даривање крвиФото: СРНА

Управо из тих разлога прије неколико година у Београду је основано Удружење пацијената за помоћ обољелим од акутних леукемија Леука.

Регистар давалаца матичних ћелија у Србији постоји од 2005. године, 2012. укључен је у свјетски регистар и од тада до данас има више од 18.000 потенцијалних давалаца.

То је само петина броја који би био минимум за једну земљу, каже Предраг Слијепчевић који је и сам четири пута побиједио леукемију, основао Удружење Леука и покренуо акцију уписа у регистар у Србији, захваљујући којој се број давалаца значајно повећао.

Удружење Леука подржава хуманитарну акцију за успостављање регистра давалаца матичних ћелија под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, истичући да посао тек слиједи, а то је сам упис.

Позивом на број 1411 грађани Републике Српске могу донирати једну КМ и тако дати свој допринос овогодишњој акцији "С љубављу храбрим срцима" за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Опширније у видеу: