latinica  ћирилица
25/12/2023 |  18:57 ⇒ 26/12/2023 | 06:59 | Аутор: РТРС

Успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија - једина нада за обољеле (ВИДЕО)

Многим пацијентима из Републике Српске потребно је лијечење матичним ћелијама. То је и разлог да је ове године приход хуманитарне акције под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика " С љубављу храбрим срцима" намијењен успостављању Регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање Лабораторије за ХЛА типизацију ткива у Заводу за трансфузијску медицину.
"С љубављу храбрим срцима" - Фото: РТРС
"С љубављу храбрим срцима"Фото: РТРС

Једина нада за обољеле од акутних леукемија, али и других болести су матичне ћелије. Ако нема подударног сродника као даваоца тада је спас Регистар давалаца матичних ћелија. Младен Перић из Београда није могао наћи подударног даваоца у Србији, али му је нађен у Истанбулу, чији регистар има око милион давалаца. Тај број говори колико је важно да се успостави Регистар и у Републици Српској.

- Уз Регистар је такође важна и Лабораторија ХЛА типизације ткива која не само да помаже у регистрацији давалаца матичних ћелија, већ је значајна и у лијечењу и откривању других болести - истиче Перић.

Акцијом "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника Милорада Додика прикупиће се средства управо за Регистар давалаца матичних ћелија и лабораторију за ХЛА типизацију ткива у Српској. Овој хуманитарној акцији придружиле су се бројне институције, привредници и познате личности које апелују да свој допринос дамо позивом на број 1411 до краја мјесеца.

Многи од њих биће присутни и на традиционалној донаторској вечери и хуманитарном концерту 28. децембра.