latinica  ћирилица
27/12/2023 |  07:33 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Благојевић: Успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија од непроцјењивог значаја (ВИДЕО)

Успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија и лабораторије за ХЛА типизацију ткива у Српској је јако важно, рекла је у нашем Јутарњем програму Глорија Благојевић из Института за трансфузију крви у Београду и руководилац Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије.
"С љубављу храбрим срцима" - Фото: Уступљена фотографија
"С љубављу храбрим срцима"Фото: Уступљена фотографија

- Зато што постоје болести, између осталих, акутне леукемије и болести имуног ситема, које се лијече само добробољним давањем матичних ћелија - истакла је Благојевић.

Рекла је да само 30 одсто пацијената има подударност у својој породици.

- И зато је регистар од непроцјењивог значаја - истакла је Благојевић.

Каже да је тешко наћи двије подударне особе.

- Зато је јако важно да што више грађана са истог подурчја буде у регистру, јер су тако веће шансе - навела је Благојевић.

Четрнаесто донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика биће одржано у Бањалуци 28. децембра с циљем прикупљања средстава за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија.

Завод за трансфузијску медицину Републике Српске исказао је потребу за успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија хематопоезе Републике Српске, односно, оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Српске.

Оснивањем лабораторије при овом заводу, те успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија, грађанима Српске који су обољели од болести које угрожавају живот као што су леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције, урођени поремећаји метаболизма и друге, биће омогућено да се претраживањем база властитог и свјетског регистра пронађу несродни даваоци који би били подударни са примаоцем.

Позивом на "М:тел" хуманитарни број 1411, који ће бити активан до краја децембра, донира се једна конвертибилна марка.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је код Поштанске штедионице Бањалука рачун посебних намјена 571-010-00002700-15, као и девизни рачун ИБАН БА:395710070400006774 /партија: 0070400000067/.

Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима", под високим покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, одржаће се у четвртак, 28. децембра, у Административном центру Владе Српске, а истовремено ће на Тргу Републике Српске, односно на платоу, од 20 часова испред РТРС-а, бити одржан хуманитарни концерт.