latinica  ћирилица
27/12/2023 |  09:26 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Регионалне звијезде пјевају сутра на Тргу Републике Српске; Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" од 20 часова

Регионалне звијезде Светлана Ражнатовић, Мирослав Илић, Аца Лукас, Никола Роквић, Лексингтон бенд, Јован Перишић, Маја Татић, Ивана Перић, Вања Мишић и многи други, наступаће сутра на хуманитарном концерту Донаторске вечери "С љубављу храбрим срцима".
"С љубављу храбрим срцима" - Фото: РТРС
"С љубављу храбрим срцима"Фото: РТРС

Донаторско вече, под високим покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, одржаће се сутра, 28. децембра, у Административном центру Владе Српске, а истовремено ће на Тргу Републике Српске, односно на платоу, од 20 часова испред РТРС-а, бити одржан хуманитарни концерт.

Република Српска ће овог децембра, као и много пута до сада, исписати још једну страницу о хуманости и заједништву, подржавајући овогодишњу, четрнаесту по реду, хуману мисију "С љубављу храбрим срцима".

Сав приход намијењен за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање Лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима"

Завод за трансфузијску медицину Републике Српске исказао је потребу за успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија хематопоезе Републике Српске, односно, оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Оснивањем лабораторије при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, те успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија, грађанима Српске који су обољели од болести које угрожавају живот као што су леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције, урођени поремећаји метаболизма и друге, биће омогућено да се претраживањем база властитог и свјетског регистра пронађу несродни даваоци који би били подударни са примаоцем.

У оквиру акције до 31. децембра активан је и М:тел хуманитарни број 1411.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена број: 571-010-00002700-15 код БПШ Бањалука и девизни рачун ИБАН БА:395710070400006774 /партија: 0070400000067/ отворен код БПШ Бањалука.

Грађани могу дати свој допринос и показати, као и свих ранијих година, да је Српска друштво хуманих људи, спремно да пружи помоћ и подршку онима којима је потребна.

-----

Претходно су ове донаторске вечери организоване 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, 2011. за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју, те 2012. за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један.

За дјецу са аутизмом организовано је донаторско вече 2013. године, за изградњу родитељске куће 2014, за дјецу са ријетким генетским обољењима 2015, док је 2016. године донаторско вече било организовано за Центар за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете".

Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" је 2017. године организовано за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, 2018. за дјецу са потешкоћама покрета, а 2019. за дјецу са потешкоћама у развоју за оснивање дневних центара у Требињу и Бањалуци.

За оснивање прве банке хуманог млијека донаторско вече је било организовано 2020. године, 2021. за набавку превозних средстава за 33 удружења у склопу Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске, те прошле године за набавку савремених транспортних инкубатора за породилишта у Српској.