latinica  ћирилица
27/12/2023 |  18:14 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - покажимо хуманост и овај пут (ВИДЕО)

Под високим покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, ове године, четрнаести пут, организована је акција "С љубављу храбрим срцима". Донаторско вече биће одржано сутра у Бањалуци, а на Тргу Републике Српске, односно на платоу испред РТРС-а, од 20.00 часова биће одржан хуманитарни концерт на којем ће наступити музичари из Републике Српке и Србије.
"С љубављу храбрим срцима" - Фото: Уступљена фотографија
"С љубављу храбрим срцима"Фото: Уступљена фотографија

Сав приход намијењен је за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива.

Све је почело 2010. године када је одржано прво донаторско вече посвећено дјеци обољелој од малигних болести. Сваке наредне године ово је била хуманитарна мисија која је помогла дјеци са потешкоћама у развоју, дјеци обољелој од дијабетеса мелитуса типа 1, дјеци са аутизмом, дјеци са ријетким болестима, дјеци са потешкоћама у кретању, прикупњена су и средства за изградњу Родитељске куће, Центра за превенцију развојних потешкоћа "За мајку и дијете", а основан је и Фонд солидарности који омогућава лијечење у иностранству када је потребно.

Такође прикупљена су средства и за оснивање дневних центара у Требињу и Бањалуци, за оснивање банке хуманог млијека, те су набављена возила за 33 удружења у оквиру Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске.

Прикупљеним средствима прошлогодишње акције набављени су савремени транспортни инкубатори за породилишта у Српској, један за Федерацију и један за Косово и Метохију, као и сва опрема која је неопходна за пријевремено рођену дјецу.

Овогодишњој хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" придружиле су се бројне институције, привредници, као и познате личности које апелују да свој допринос дамо позивом на број 1411 до краја мјесеца. Многи од њих биће присутни и на донаторској вечери и хуманитарном концерту 28. децембра.