latinica  ћирилица
07/01/2024 |  17:34 ⇒ 08/01/2024 | 07:05 | Аутор: РТРС

Велики успјех хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима", прикупљено 3,3 милиона КМ (ВИДЕО)

У оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима", под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика донацијама бројних институција, физичких и правних лица, прикупљено је 3,3 милиона марака. Предсједник Србије, Александар Вучић, донирао је милион евра. Хуманитарни број 1411 позван је 122.151 пута, чиме је донирана по једна марка за оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива и успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија.
Одржано донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Одржано донаторско вече "С љубављу храбрим срцима"Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

За успјех овогодишње акције "С љубављу храбрим срцима" заслужни су сви – од предсједника Републике Српске, Милорада Додика, који је прије 14 година препознао потребу за овом врстом уједињења у хуманости, преко свих институција и појединаца.

Хуманитарни број позван је 122 151 пут, а у коначници прикупљено је 3,3 милиона марака.

- Захвалила бих се свим физичким и правним лицима, удружењима, фондацијама али и велико хвала предсједнику Републике Србије Александру Вучићу који је одобрио милион евра - рекла је Соња Давидовић, савјетница предсједника Републике Српске.

Створени су предуслови да здравствени систем Српске закорачи у нову напреднију фазу и оснује своју лабораторију за ХЛА типизацију ткива и оснује регистар добровољних давалаца матичних ћелија.

Ово је неопходно за бројне пацијенте са различитим болестима, нарочито оне који се спремају за трансплантацију, а који немају подударног сродника као даваоца. Велики посао тек слиједи.

- Први кораци када се заврши прича око прикупљања средстава је припремање тендера и набавка неопходне опреме. У исто вријеме треба радити адаптацију простора јер се ради о захтјевној лаборатории која има одређене специфичности и паралелно радити и едукацију кадра. Ту су нам потребне колеге из Србије да нам пруже подршку - истакла је Гордана Гузијан, директорка Завода за трансфузијску медицину Републике Српске.

Лабораторија за ХЛА типизацију ткива, која ће бити основа за успостављање Регистра добровољних давалаца матичних ћелија, биће смјештена тамо гдје је основа и драгоцјене течности која живот значи – у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Са надом да ће бити што мање оних којима ће и требати, али у случају најгорег, да знамо да имамо на кога да рачунамо.