latinica  ћирилица
10/01/2024 |  13:01 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Дан Републике обиљежен у Брчком; Српска је за мир и поштовање празника (ФОТО/ВИДЕО)

Свечана академија поводом обиљежавања Дана Републике Српске одржана је у Културном центру у Брчком.
Свечана академија, Брчко - Фото: РТРС
Свечана академија, БрчкоФото: РТРС

Свечаној академији присуствовали су Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, премијер Владе Радован Вишковић, предсједник Народне Скупштине Ненад Стевандић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

- Република Српска је за мир и заједнички живот и позивамо наше партнере из другог ентитета да заједно градимо будућност ове земље - поручио је Вишковић на свечаној академији.

Вишковић је рекао да Срби кроз вијекове никада нису били освајачи и да су слободу доносили и другима, а слободу траже и за српски народ.

- Српски народ, нажалост, има горка искуства, гдје год нема своју државу нема ни слободу, нема скоро ни постојања - рекао је он.

Према његовим ријечима, зато је Република Српска гарант опстанка српског народа и симбол слободе, што је и мото овогодишње прославе рођендана Српске.

- Ми желимо да будемо поштовани, уважени и равноправни - истакао је премијер Српске.

Он је рекао да неки желе на перфидан начин да избришу Српску и кроз флоскулу један човјек - један глас, истичући да би то врло брзо довело до нестанка Срба на овом простору, одбацио је и свако оспоравање прославе Дана Републике Српске, а за питање имовине Српске је оцијенио да је црвена линија.

- Имовина Републике Српске није предмет договора, то је црвена линија и немојте се бавити имовином Српске, немојте нас тјерати из БиХ и немојте нас окривљавати за нестанак БиХ - поручио је Вишковић.

Стевандић је рекао да је Република Српска највећа српска побједа у посљедњих 200 година и да је увијек на мети јер остаје непокорена у свијету којим владају из неколико канцеларија и амбасада.

- Ми смо за српски народ, гдје год да живи, највећа његова побједа у посљедња два вијека и мета смо и данас јер смо непокорени, самостални, аутономни, у несагласју са свијетом у којем се све одређује у неколико канцеларија и амбасада - оцијенио је Стевандић.

Предсједник Скупштине дистрикта Синиша Милић рекао је да се прославом Дана Републике у Брчком изражава приврженост Републици Српској и захвалност за њену конструктивну улогу у друштвеним процесима у дистрикту.

Честитајући Дан Републике суграђанима, Милић је истакао да се на љубав према отаџбини, породици или људима нико не може присилити, нити се та љубав може забранити, што потврђује и ова манифестација у Брчком.

Епископ Фотије рекао је данас да је Република Српска настала послије једног атеистичког друштва као примјер демократије и слободе, у којој је покренут политички, економски, културни, образовни и спортски развој српског народа.

- То наглашавам будући да неки људи то не знају, па произвољно и неистинито квалификују Републику Српску. Посебно бих нагласио значај развоја језика, писма, ћирилице. Све поменуто видимо као велики благослов за напредак нашег народа у условима које им првенствено омогућавају демократске институције у Републици Српској - рекао је владика на свечаној академији.

Република Српска је, нагласио је владика, реалност за коју је у трагичном рату деведесетих година страдало око 30.000 људи.

- Сви они су у темељима Републике Српске. У њеним темељима су они који су бранили своје куће, огњишта од разних империја које су владале и хтјеле да владају просторима БиХ и Републике Српске. У њеним темељима су и наше немањићке светиње, наши великани Андрић, Дучић, Шантић, Кочић и многи други умни људи - рекао је владика Фотије.

Претходно су положени вијенци на Споменик српским браниоцима Брчког.