latinica  ћирилица
11/02/2024 |  18:10 ⇒ 12/02/2024 | 10:21 | Аутор: РТРС

Прича о Наташи Дедић, добитници Светосавске награде (ВИДЕО)

Основна школа "Алекса Шантић" у Бањалуци једногласно је донијела одлуку да ове школске године Светосавску награду додијели Наташи Дедић, ученици деветог разреда, која је током цијелог школовања пролазила одличним успјехом, али је поред учења и школских обавеза, имала још једну борбу, можда и ону најтежу - борбу за здравље.
Наташа Дедић - Фото: РТРС
Наташа ДедићФото: РТРС

 Са 10 година успостављена јој је дијагноза која узрокује хроничну упалу и слабост мишића од које једино Наташа болује у Републици Српској.

Наташа Дедић је била здраво дијете све до 10. године, када сазнаје да бол у мишићима, стомаку и слабост коју је осјећала нису били безазлени. Добија дијагнозу аутоимуне болести која узрокује хроничну упалу и слабост мишића.

- У почетку је било много тешко, нисам прихватала да је то та дијагноза, али како је вријеме све више одмицало одлучила сам да је вријеме да је прихватим и кренем даље - прича ова дјевојчица.

Иако млада, храбро је ушла у борбу. У једном периоду морала је да буде у инвалидским колицима и да има персоналног асистента у школи. Страх је додатно изазивао и сусрет са другарима из школе који је знају као спортискињу и активну дјевојчицу.

- Највећа мотивација била је да се прво оставрим као одличан ученик, да будем добра другарица, а зацртала сам себи и циљ да будем успјешна у даљем школовању - каже Наташа.

Школски другари пружили су јој велику подршку, али највећи ослонац имала је у породици. Млађи брат, тата и мама били су највећа подршка Наташи у овој броби.

Тешко је и замислити и описати с којим изазовима су се сусретали и Наташа и њени родитељи, а нарочито када се узме у обзир да је Наташа све вријеме ишла у школу и била одличан ученик. Савјет ученика и Наставничко вијеће школе једногласно су подржали иницијативу да Наташа добије Светосавску награду.

- Светосавска награда је нешто посебно. Једно је бити ученик генерације, а сасвим друго Светосавац. То је особа која има и нешто друго осим петица у дневнику. То је хумана и вриједна особа, која се посебно истиче, која је племенита и која даје више него што може - истакла је директорка школе Свјетлана Радусин.

Наташа је дјевојчица која је показала да одлучност и истрајност дају резултате на сваком пољу. И након пет година, Наташа редовно вјежба са физиотерапеутом и наставља своју борбу за што боље здравствено стање. Жеља јој је да су у будућности бави хуманитарним радом и постане психолог или социјални радник.