latinica  ћирилица
13/02/2024 |  10:12 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

Срби опет први по доприносу повјерљивости података Википедије

Глобална кампања уређивања референци на начин један библиотекар, једна референца /#1Lib1Ref/, довела је Википедију на српском на прво мјесто по доприносу провјерљивости чланака на овој највећој слободној електронској енциклопедији, а свој допринос је дала заједница из Републике Српске.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Викимедија Србије је у сарадњи са Универзитетском библиотеком "Светозар Марковић" и Викимедијином заједницом Републике Српске учествовала у кампањи додавања референци на Википедији један библиотекар, једна референца.

Укупно 28 уредника Википедије на српском језику унијело је чак 11.984 референци у чланке гдје су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво мјесто у свијету, већ четврту годину заредом, саопштено је из Викимедије Србије, која је глобали координатор кампање.

Најбољи уредник кампање је српска учесница Николина Шепић са више од 5.600 унијетих референци, а чак четири уредника Википедије на српском пласирали су се међу 10 најбољих уредника.

Кампања је трајала од 15. јануара до 5. фебруара, а осим библиотекара, придружили су јој се и други заинтересовани појединци.

У посљедњих седам година, од када Викимедија Србије учествује у кампањи, укупно је додато више од 57.000 референци у чланке, чиме се приказује значај ове кампање за поузданост.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Кампања уређивања референци организује се сваке године од 2016, у сусрет дану Википедије, како би се повећала поузданост и провјерљивост њених чланака.