latinica  ћирилица
15/02/2024 |  09:44 ⇒ 09:45 | Аутор: СРНА

За лијечење 16 малишана у иностранству лани издвојено три милиона КМ

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству у прошлој години финансирао је лијечење у иностранству за 16 малишана обољелих од малигних болести, а трошкови њиховог лијечења износили су око три милиона КМ, саопштено је из овог фонда.
ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења,стања и повреда дјеце (Фото: fondsolidarnosti.com) -
ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења,стања и повреда дјеце (Фото: fondsolidarnosti.com)

У Фонда напомињу да се једно дијете лијечи још од 2021. године, а двоје од 2022. године.

- Већина малишана је у болницама у иностранству провела дужи временски период, а одлазе и на контролне прегледе. Дјеца из Српске упућивана су у иностранство на лијечење углавном због различитих врста леукемија, неуробластома и других малигних болести, јер њихово лијечење није било могуће у нашим здравственим установама, нити у Србији у установама које имају уговор са Фондом здравственог осигурања Републике Српске - наводи се у саопштењу поводом 15. фебруара - Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести.

Како се наглашава, ријеч је о изузетно скупим лијечењима и за лијечење само једног дјетета у прошлој години издвојено је око 900.000 КМ.

Дјеца су лијечена у клиникама широм свијета, додаје се, тако да је захваљујући Фонду солидарности, поред финансијске подршке, омогућено и да дјецу из Српске лијече познати свјетски стручњаци.

Фонд солидарности поред трошкова лијечења, финансира и смјештај за родитеље који се налазе у пратњи дјетета, као и трошкове путовања.

Фонд солидарности, како се наглашава, настоји да не буде само административно-финансијска установа, већ да буде установа у којој породице обољеле дјеце имају истински ослонац и да им пружа и друге видове подршке.

У складу са тим, у протеклом периоду спроведене су бројне активности у сарадњи са друштвено одговорним компанијама и другим организацијама, а које су имале за циљ да се олакша породицама обољеле дјеце колико год је то могуће.

- У прошлој години смо у сарадњи са Адико банком отворили штедне књижице за малишане лијечене преко наше установе; са преводилачком агенцијом Транслејшн обезбиједили смо породицама могућност за бесплатно превођење документације; Друштво психолога већ низ година породицама пружа психолошку подршку ако им је она потребна; већ традиционално окупљамо малишане и њихове родитеље сваке године на заједничком излету и друго - подсјећају из Фонда.

Фонд солидарности почео је са радом 2018. године управо са намјером да се омогући лијечење дјеце до 18 година у иностранству, онда када оно није могуће у Српској, нити у установама изван Републике Српске са којима Фонд здраватвсног осигурања има потписане уговоре.

Од почетка рада Фонда одобрено је 1.305 рјешења за лијечење и дијагностику у иностранству и то за 698 малишана, јер поједина дјеца на лијечење и контроле одлазе у континуитету.

Дјеца обољела од малигних болести лијече и у Републици Српској, као и у Србији у установама које имају уговор са ФЗО. Када се исцрпе могућности лијечења у Српској, као и Србији, дјеца се упућују преко Фонда солидарности на даље лијечење у иностранство.

У свијету се данас обиљежава 15. фебруар - Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести.

Тим поводом, свим породицама чији се малишани лијече од малигних обољења из Фонда сплидарности поручују да имају подршку ове установе.

- Ма колико да су поједине ситуације сложене, ту смо да заједно пронађемо рјешење и омогућимо лијечење у иностранству за свако дијете којем је оно неопходно - поручују из Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.