latinica  ћирилица
15/02/2024 |  10:30 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Амбасада САД: Ако БиХ не учини корак напријед у марту, кривац ће бити Додик

Амбасада САД поново је критиковала предсједника Републике Српске Милорада Додика, гдје је у саопштењу навела да "он не сарађује са својим партнерима и пребацује одговорност на друге".
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

- Милорад Додик тврди да је спреман за ЕУ, али његово грљење Владимира Путина и руске бруталне инвазије на Украјину, његова антидејтонска реторика и дјеловање, те напади на институције на нивоу БиХ, неопходне за навигацију на путу БиХ евроатлантским интеграцијама, побијају тврдњу Додика - навели су из Амбасаде САД-а.

Кажу и да интеграција БиХ у евроатлантске институције захтијева колективне напоре свих политичких актера.

- Умјесто да се укључи у преговоре са својим коалиционим владајућим партнерима, Додик наставља да практикује политику блокаде и уцјене док настоји окривити друге за недостатак напретка. Услови, један плус три (отварање преговора са Фронтексом, Закон о спречавању прања новца, Закон о спречавању сукоба интереса и Закон о судовима), које је поставила Европска унија јасни и лако разумљиви. Стандарди потребни за њихово испуњавање су једноставни - истакли су у саопштењу.

Амбасада поставља питање за Додика "да ли је спреман да уради посао који је неопходан за испуњавање ових услова, посао који је могао и требао бити завршен мјесецима раније".

- До сада је одговор 'не'. Додикови ултиматуми не одражавају истинску посвећеност ЕУ. Главна препрека европској будућности БиХ је Додик и његова деструктивна политика. Он, сада, жели побјећи од одговорности за своје поступке, али ако БиХ не учини још један корак напријед у марту, јасно чија ће бити кривица - Додика - наводе у саопштењу из Амбасаде САД.