latinica  ћирилица
15/02/2024 |  12:16 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Кошарац: Марфи класични медиократ; Срамоти државу коју представља

Амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи је данашњим иступом потврдио да је класични медиокритет и да срамоти државу коју представља, рекао је замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac) -
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac)

- Потпуно је на фону ставова пробосанских/пробошњачких политичких структура, зато се питамо: Ко је први пробосанац у Сарајеву - Мафри или неко од Башњака?! Апсолутна је лаж да предсједник Српске Додик опструише европски пут БиХ. Напротив, Додик константно нуди рјешења у складу са Уставом и Дејтоном. Политика Додика и Српске је заснована на Уставу и Дејтону, а не моделима које сањају разни изетбеговићи или марфијевци - рекао је Кошарац, реагујући на саопштење из Амбасаде САД у којем наводе да ако БиХ на путу ка ЕУ не учини још један корак напријед у марту, јасно је да ће кривица бити на предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Каже да тврдња да Додик нешто опструише заправо је окарактерисала Марфија и његове сљедбенике у БиХ да су управо они ти који не желе БиХ у ЕУ.

- Како другачије објаснити чињеницу да када их Додик пита да ли су сагласни са приједлозима које му доставили, да ли су за договор и да заједно радимо на испуњавању услова, одговор Марфијевих сљедбеника је да они то не желе потписати?! Јасно нам је да се наставља политичка и свака друга репресија на Додика и Српску, а то потврђује Марфи данашњим ставом - истакао је Кошарац.

Каже да је важно подсјетити Марфија да постоји опредјељење Српске за европски пут, али да на евроатлантске интеграције, како он наводи, Српска никад неће дати сагласност.

- Ми подржавамо сарадњу са НАТО-ом, али чланство НЕ. Колико пута то треба да поновимо Марфију и његовим политичким папагајима?! НАТО нас је бобмардовао, убијао наше цивиле, нашу дјеци… У историји овог савеза, прва НАТО агресија била је на Српску. ФБиХ наравно ћути о томе, али посљедице НАТО бомбардовања данас осјећају и они у Хаџићима. Марфи води политику против Додика у сарадњи са локалним извођачима његове замисли. На нетачном, лажном и тенденциозном наративу Марфи креира став да је Додик крив. За шта је крив?! Зато што је понудио рјешења заснована на Уставу и Дејтону - истакао је Кошарац.

Кошарац каже да су истински кривци за успорен темпо БиХ ка ЕУ су Марфи и они који имплементирају његову политику.

- Нека кажу шта је Српска оспорила у заједничким институцијама, а што је био политички договор! Ми афирмишемо унутрашњи договор без уплитања странаца. Ако бошњачка политичка структура толико подржава Марфија, нека му у Сарајеву направе кантон у којем ће владати Марфијеви закони и тамо проводе шта год хоће. Нека се окане Републике Српске - навео је Кошарац.