latinica  ћирилица
15/02/2024 |  12:33 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Додик: Марфи живи у паралелном универзуму; Немојте ваше ратове водити преко наших леђа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да му је лакнуло јер је Мајкл Марфи жив, те да јутрошњим оглашавањем показује да живи у паралелном универзуму.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Лакнуло ми је, Марфи је жив. Већ сам се забринуо, нема га данима да се огласи. Јутрос се огласио, показујући да живи у паралелном универзуму, потпуно одвојен од реалности у којој живи БиХ. То није здраво. Читам објаву амбасадора Марфија и питање које се само намеће је: "Нешто сте хтјели? (а не тиче вас се)". Сваким својим обраћањем Амбасада САД, њени експоненти и подржаваоци, потврђују колико им је заправо стало до очувања колонијалног статуса БиХ - навео је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Додик каже, "драга господо иза тастатуре, питања која ви постављате вас се не тичу".

- Ради се о ЕУ интеграцијама, којима је српски народ посвећен и о којима разговарамо с институцијама ЕУ или њиховим представницима овдjе. Можете ли задржати бар мало пристојности у понижавању читавог континента мијешањем у ствари које се вас апсолутно не тичу. Међутим, права намјера тог обраћања је упућивање поруке да од европског пута БиХ нема ништа, али и покушај да се кривица припише мени и Републици Српској. Има она сјајна филмска реплика: "Нећемо тако, Дино!" Е, нећемо тако, Марфи. Готово све приоритете које је ЕУ поставила пред БиХ, а који су реализовани, реализовали су кадрови из Републике Српске. То истичу и европски званичници и највиши функционери администрације у Бриселу. То што Ви то не видите, опијени мржњом према мени и Српској, није мој проблем - написао је Додик.

Истиче и да су Срби европски народ.

- Увијек су били и јесу дио Европе и ми искрено желимо да будемо чланови ЕУ. Ваше оспоравање нама ништа не значи. Никада никога нисмо ни условљавали ни уцјењивали, то је ваш манир. Само смо инсистирали на поштовању Устава, Дејтонског споразума и испуњавању свих услова које је Европа пред нас поставила. Шта је ту спорно? Република Српска и ја смо максимално укључени у договор, проблем је што су партнери с којима би требало да договарамо искључени. Ви сте их искључили и желите преговарати умјесто њих. То виде и грађани бошњачке националности. Зато вам ова подвала неће проћи. Нећете ни мене ни Републику Српску оптужити за неуспјех - каже Додик.

Наводи да, "ако БиХ не добије отварање преговора са ЕУ, искључиви кривци сте Ви и Ваши пулени којима нисте дозволили да направе искорак".

- Имам обавезу да се виђам и сарађујем са свима, процјењујући интересе бирача које представљам. Тако ја процјењујем да нема никаквог разлога да се не виђам и не продубљујем везе с предсједником Руске Федерације. И нема ту неких великих тајни - ми смо пружене руке ка свима који поштују наше право да одлучујемо сами о себи. Руска Федерација није и није никада ни покушала да буде фактор подjела у БиХ, а камоли да се мијеша у наше европске интеграције или законе - каже Додик.

Дакле, поручује Додик, "немојте ваше ратове водити преко наших леђа".

- Немојте оно на шта не пристају људи у Тексасу да тражите од људи у Требињу. Ми вам можемо бити партнери кад ријешите да помогнете у тражењу рјешења, а не у њиховом саботирању. Имате ви својих брига ових дана, мијешате Мексико с Египтом и изгледа имате моћ да разговарате с покојним предсједницима Француске. У име БиХ љубазно вас молим да обратите пажњу на то шта ових дана потписујете. Можда желите још неки круг бесмислених санкција увести Москви, а побркате је с Мостаром - поручује Додик.