latinica  ћирилица
15/02/2024 |  22:50 ⇒ 16/02/2024 | 11:03 | Аутор: РТРС

Додик: Руда литијума се неће извозити, фабрике за прераду су главни услов (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да се руда литијума неће извозити из Српске, него су за било какав разговор о овој теми главни услов фабрике за прераду. Он је такође истакао да би све морало бити урађено по еколошким стандардима.
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić) - Фото: РТРС
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić)Фото: РТРС

- Данас је очигледно да је литијум једна од највриједнијих руда која је потребна човјечанству. Уколико се ствари све више буду кретали ка употреби електричних аутомобила мораће се ријешити питање батерија. А литијум је једна од основних ствари, не само за то. Неки негативни примјери у свијету, у трећим земљама, гдје дођу богаташи и све развале, па то показују да је лоше. Не мора да значи да ће бити тако и код нас. Ми никоме ништа нећемо дати у концесију - рекао је Додик.

Он је истакао да је међународна заједница напрасно кренула у причу да се Републици Српској одузме имовина.

- Питање је да је то у надлежности Марфија (амерички амбасадор у БиХ) да ли би се одржао састанак. Мислим да не би. Мислим да су у функцији таквих који хоће да спријече било шта да се ради, док ови не овладају тиме. Онда да покушају да смијене ову власт и онда дођу такви који кажу "шта да радимо, ето морамо дати њима". Не, не дамо њима. С ким год да разговарам, кажем да морамо ми да будемо ту пола. Наше је природно богатство. Ту није само литијум, на том локалитету нађени су и други вриједни материјали који недостају Европи и Америци. Европа увози комплетне количине магнезијума, а само на том локалитету има 95 тона руда магнезијума. Када разговарамо кажемо да знамо за то. Нећете моћи увозити руду од нас. То мора да буде потпуно по еколошким стандардима. Питаћемо људе шта они желе да послије овога остане овдје, а прије тога изградиће фабрике за прераду. Ако неће, неће ни добити - рекао је Додик.

Он је поручио да су за било какву експлоатацију литијум услов фабрике. Додик је поручио да се покушава еуфорија из Србије пренијети и у Републику Српску. Навео је примјер Термоелектране Станари за који су тврдили да ће загадити околиш.

- Да загађују не би им ни дали дозволу. То је исто тако развојна шанса и не треба да је пропустимо. Када је било око Станара, речено је да имају технологију која спречава загађење. Дупло испод минималних дозвољених стандарда у Европи. Тако се и десило. Је л' говорио неко у посљедњих 10 година о загађењу у Станарима? Што су прије тога галамили? Видите да има рјешење, а има рјешење и за ово - каже Додик.

Додао је људи који ту живе имају стални проблем са клизиштима.

- Они желе да оду на стабилније мјесто. Нико од њих неће се иселити и бити сиротиња. Али је велико питање шта има Вукановић из Требиња да прича о томе? Шта зна Црнадак, Миличевић? За ове послове ћемо ангажовати стручњаке и ништа се тамо неће десити док се не постигне консенсуз са локалним становништвом - рекао је Додик.

Он је поручио да појединци из Београда долазе и намећу атмосферу. Истиче да су то људи које плаћају странци, роварили су по Србији а сада хоће и по Републици Српској, истиче Додик.

- Желе да задрже било какве активности док се то не стави у руке странаца, као што то хоће ПДП. Да ли ови разумију или не, то не знам. То је већ друго питање. Ми водимо суверену политику и по том питању. Никакво загађење неће бити, нико неће одвлачити руду. Тамо ће се морати прерађивати руда. Да ту има ефекта запошљавања, производњи, подизања БДП-а. Прије неки дан су говорили како нема фабрика, а сада када узмете нешто да радите онда не може. Ко још вјерује у то да су њихове намјере исправне. Гдје су им одговори за суштинска национална питања. Нисмо их видјели да су били активни око 9. јануара - поручио је Додик.