latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:38 | Аутор: Б92

Шпановић: Нисте питали спортисте за мишљење

Српска атлетичарка Ивана Шпановић успротивила се мијењању правила скока удаљ, које челници свјетске атлетике планирају да спроведу.
Ивана Шпановић (Фото: EPA-EFE/ENNIO LEANZA) -
Ивана Шпановић (Фото: EPA-EFE/ENNIO LEANZA)

Нови формат омогућио би да се рачунају сви скокови направљени из нове зоне скока, а дужина скока мјерила би се од мјеста гдје се "полијетање" догодило.

Дакле, више не би било преступа, грешака, а аргумент је и да би се тиме повећала драматичност такмичења.

- Највећи проблем је што људи који мијењају правила овог спорта су управо они који никада нису имали контакт с овим спортом. Мијењате правила игре без консултовања с онима који чине да спорт постоји. Игноришете њихове погледе, не поштујете њихово мишљење и игноришете проблеме који их доводе до повреда. Огромне суме новца се троше покушавајући да се привуче пажња на спорт, док се игнорише све на чему спорт почива. Вјерујем да фокус на спонзорствима и телевизијским емитовањима не би требало да иде на рачун интегритета спорта и било би сјајно пронаћи баланс између промовисања спорта и очувања његових основних вриједности - написала је Шпановићева на Инстаграму.

- Зар не можемо сви бити укључени у нешто што нас се тиче? Имамо ли право на такмичење гдје се не бојимо клизавих дасака, бесмисленог утврђивања посљедњег контакта са површином или ласерског мјерења одскока, промјене броја покушаја и истовремено у истом телевизијском преносу приказати скок само одабраних, уз много среће? Шта се онда нуди гледаоцу као опција? Да такмичење постане још бесмисленије, лишавајући све права на фактор среће? Можда трка на 100 метара без судије? Сви би требало да крену када им одговара, па ко има најбоље вријеме, нека буде побједник. Да апсурд буде још већи, клизаве даске остају... Умјесто покушаја да се спорт учини популарнијим жртвујући његову аутентичност, СВИ бисмо требало да се фокусирамо на образовање јавности о његовим нијансама и љепоти. Требало би да приказујемо вјештине и таленте свих спортиста, не само одабраних, и пружамо гледаоцима прилику да цијене разноликост спорта - поручила је свјетска звијезда скока у даљ.".

Ново правило би требало ускоро да буде тестирано, прије него што заживи 2026. године.