latinica  ћирилица
20/02/2024 |  20:36 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Бошњачка политика шири психозу рата

Бошњаци шире психозу рата објавом на друштвеним мрежама у којем се непостојећи Срби у Сребренику оптужују да се спремају за напад, а то може да има и безбједносне посљедице, сматра стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је рекао да такву објаву на друштвеним мрежама не треба потцијенити јер она може да изазове узнемиреност грађана.

- Ово је организован чин иза којег недвосмислено стоје важни и утицајни чиновници безбједносних структура у Тузли који оваквим објавама одвлаче пажњу од стварних проблема са којима се МУП Тузланског кантона суочава - каже Галијашевић.

Према његовим ријечима, матрица изазивања вјерских и етничких сукоба је стара и препознатљива, али у овом времену великих геополитичких криза и ратова на Блиском Истоку и Украјини свака таква објава приближава БиХ обнављању непријатељстава између народа који ту живе.

Галијашевић је додао да и агресивни министар унутрашњих послова Федерације БиХ Рамо Исак својом укупном политиком и јавним наступима упорно провоцира такве сукобе.

Она је напоменуо и да у Сребренику ни нема Срба осим можда понегдје да имају викендицу гдје повремено долазе.

На Тиктоку објављен је аудио-снимак у којем аутор позива Бошњаке на опрез јер је добио "потврђену информацију" да се Срби у Сребренику наоружавају с циљем да "крену у напад" и изазову оружане сукобе, али су истражни органи утврдили да је све измишљено са очигледним циљем изазивање међунационалних сукоба у БиХ, јавио је АТВ.

Иза снимка стоји неколико радикализованих појединаца који су идентификовани и недавно приведени и испитани у СИПА, са свиме је упознато и Тужилаштво БиХ чија се реакција очекује.