latinica  ћирилица
26/02/2024 |  18:17 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Ученици из Добоја креирали апликацију да помогну овисницима (ВИДЕО)

Болести зависности: алкохолизам, коцкање, конзумација цигарета и дроге, све су присутније у друштву. Да помогну овисницима, али и да љекарима поједноставе успостављање регистра зависника, три ученика трећег разреда Саобраћајне и електро школе из Добоја креирала су апликацију ДетоксБудy.
Апликација - Фото: РТРС
АпликацијаФото: РТРС

Душан је апликацију програмирао, Јован дизајнирао, а Дејан прикупљао податке и тестирао. Водиља им је била хуманост, а од идеје до реализације прошло је шест мјесеци.

- Стручне особе Дома здравља, имају своје налоге и имају директан контакт са администраторима апликације, а све у циљу бржег и лакшег оздрављења корисника од зависности - истакао је ученик трећег разреда Саобраћајне и електро школе Добој Душан Радић.

Дејан Бијелић, ученик трећег разреда Саобраћајне и електро школе Добој додао је да је његов задатак био прикупљање самих информација, повезивање са домом здравља, болницом.

Апликација је добар избор и за младе који нису спремни да о овисности, разговарају са родитељима или да потраже стручну помоћ.

- Корисник унутар апликације има форум да комуницира и са другим корисницима, може такође да комуницира са особљем Дома здравља или Болнице, може да добија мотивационе поруке, а има и видеа са опуштајућом музиком - навео је ученик трећег разреда Саобраћајне и електро школе Јован Никић.

Апликација се може употребљавати на нивоу једне локалне заједнице или цијеле Републике, а представља и својеврстан регистар овисника.

- Код нас уопште не постоји таква апликација у БиХ и региону, опет смо ишли с том јединственом идејом - напоменуо је професор Горан Радојчић.

Мирослав Топаловић, директор Саобраћајне и електро школе истакао је да су већ заузели високо мјесто у самој иновативности и у креативности што се тиче апликација за мобилне телефоне.

Апликацију ће представити на регионалном такмичењу у Београду. Побједа је карта за пут на научну конференцију у Барселони.