latinica  ћирилица
26/02/2024 |  18:59 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Полицијским службеницима понекад неопходна психолошка помоћ (ВИДЕО)

Полицијски службеници свакодневно обављају задатке који су крајње неизвјесни, као и ситуације у којима се налазе.
Брошура - Фото: РТРС
БрошураФото: РТРС

Често су на мети напада, од којих неки, заврше кобно. Да ли је запосленим у безбједносним структурама, због траума на послу, неопходна психолошка помоћ?

У Српској је већ годинама обезбијеђена психолошка подршка припадницима полиције, а у Федерацији то питање је различито регулисано од кантона до кантона.

Док покушавају да обезбиједе сигурност грађанима и поштовање закона, припадници МУП-а Српске, често стављају свој живот на коцку.

На жалост, у некима од њих, заврше трагично. Међутим неизвјесност професије не оставља простора за страх - они, знају свој задатак.

- Прије свега полицисјки службеник треба да буде једна одговорна изграђена особа гдје ми треба у сваком моменту да професионално, одговорно, хумано, и храбро да поступимо - рекао је Његош Ђекановић, припадник МУП-а Републике Срспке.

Иако на висини задатка, и они су само људи, чији посао најчешће са собом носи велики ризик али и стрес, који може да остави посљедице. Због тога, МУП Српске, од 2018. године запошљава психологе.

Формирали су и тим за психолошку помоћ и подршку у чијем саставу су њихове колеге.

- И негдје се полазило од идеје да ће можда полицијски службеник лакше да потражи помоћ свог колеге који га можда разумије у ситуацији, а да ће тај колега који је прошао одређен ниво обуке имати вјештине, да му на неки начин скрене пажњу о потреби да се обрати психологу и да потражи неку већу стручну помоћ - нагласила је Александра Мартиновић, психолог специјалне антитерористичке јединице МУП-а Српске.

- Јако је битно да су то људи који свакодневно обављају послове које обављамо. И ми и они нас могу најбоље разумијети са каквим проблемима се ми све сусрећемо. У многим ситуацијама и полицијски службеник приликом поступања мора да буде један велики психолог - додао је Ђекановић.

За разлику од Српске у Федерацији ситуација другачија.

Свирепо убиство, које је недавно у Тузли починио полицајац Елвис Ћустендил, користећи службено оружје отворило је бројна питања.

Од надзора над коришћењем службеног оружја, до психофизичког и менталног стања полицијских службеника.

Да је психолошка подршка неопходна, свјесни и у Федералној управи полиције.

- Некда је он давно био ту, сви су полицијски органи некад имали психолога, сад како који, знате каква нам је организација полиције. Не могу говорити у име кантоналних МУП-ова, али оно што ја видим стање је слично као и код нас - рекао је Вахидим Муњић, директор Федералне управе полиције.

А каква је ситуација у појединим кантоналним безбједносним структурама, на наше упите нису одговорили.

Оно што је обавеза свих безбједносних агенција јесте психолошка процјена приликом запошљавања будућих полицајаца, коју раде званичне медицинске установе.