latinica  ћирилица
27/02/2024 |  13:18 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Додик понудио Црној Гори споразум о специјалним везама (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Подгорици са предсједником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.
Милорад Додик у Црној Гори - Фото: РТРС
Милорад Додик у Црној ГориФото: РТРС

Додик је након састанка рекао да је понудио институцијама Црне Горе споразум о специјалним везама, по узору на споразум са Србијом.

- Република Српска по Дејтонском споразуму има право на споразум о специјалним везама са сусједима, а Црна Гора је то несумњиво и зато сам понудио споразум институцијама Црне Горе по узору на оно што имамо са Србијом - навео је предсједник Српске.

Додик је рекао да подржава опредјељење Црне Горе ка ЕУ, истакавши да је и Република Српска за тај пут.

- Ту сам да подржим мир, стабилност и развој Црне Горе. Ти сам да подржимо њено опредјељење ка ЕУ - рекао је Додик.

Он је истакао да се чине напори у БиХ да се дође до преговарачког статуса.

- Европски пут је у реду, али не може да буде на уштрб идентитета и уставне позиције Српске, не може да промовиш унитаризацију и централизацију БиХ. БиХ може по узору на Белгију да се креће на европском путу и у том погледу дијелимо одређене вриједности са политкама Црне Горе - рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска није реметилачки фактор, већ према Уставу чини БиХ и не прихвата деградацију Устава.

Додик је истакао да је Република Српска против чланства БиХ НАТО.

- Знамо статус у којем је Црна Гора и ми то поштујемо, али очекујемо и да се поштује наш став о томе. НАТО је за нас неприхватљив зато што је бомбардовао Републику Српску без одлуке Савјета безбједности, а онда и Србију и Црну Гору. То су ствари преко којих ми нећемо да пређемо - рекао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да Црној Гори нуди да се укључи у мегапројекат изградње хидроелектране Бук Бијела и да га више не блокира.

- Ако неће, онда да нас не блокирају - рекао је Додик.

Додик је рекао да уколико има настојања да се Црна Гора врати у тај пројекат, постоји спремност да то прихвати, наводећи да струју нико неће произвести осим хидроелектрана, термоелектара, соларних електрана и вјетропаркова.

- Ми нудимо Црној Гори да се укључи у овај мегапројекат - истакао је Додик и додао да тај пројекат не задире и не потапа воде у Црној Гори, већ је жеља да се настави у сарадњи са Србијом која је већински власник пројекта.

Мандић је истакао да онај ко поштује Дејтонски споразум, поштује и Републику Српску, поручивши да без Српске нема БиХ.

Мандић је рекао да је споразум о специјалним везама, који му је Додик данас предствио, у складу са Дејтонским споразумом и да ће са коалиционим партнерима отворити дијалог и предочити им оно што је предложено споразумом.

- Република Српска исказује жељу да гради специјалне односе са Црном Гором и мислим да то није на штету ниједног грађанина Црне Горе - рекао је он.