latinica  ћирилица
27/02/2024 |  13:26 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Мандић: Без Републике Српске нема БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић поручио је данас да Црна Гора поштује Републику Српску и да без Српске нема БиХ.
Милорад Додик и Андрија Мандић - Фото: РТРС
Милорад Додик и Андрија МандићФото: РТРС

Мандић је истакао да онај ко поштује Дејтонски споразум, поштује и Републику Српску.

- Ко уважава БиХ, не може је уважавати без њеног дијела и равноправног ентитета Републике Српске. Ко поштује равноправност, онда су му Срби и Бошњаци са истим правима - рекао је Мандић након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком у Подгорици.

Мандић је поручио да без Републике Српске нема БиХ.

- Ми уважавамо Републику Српску јер БиХ нема без ње. То је одлучио Дејтон. Ко оспорава права Срба у БиХ, тај руши БиХ као земљу три народа, а не само једног како многи желе да представе у својим јавним наступима - рекао је он.

Мандић је истакао је мир у равноправности и договору, а не у рушењу Дејтонског споразума.

- Данас сам те поруке мира, заједништва и сарадње Црне Горе са Републиком Српском, Црне Горе са БиХ пренио господину Додику - рекао је Мандић.

Мандић је рекао да је споразум о специјалним везама, који му је Додик данас представио, у складу са Дејтонским споразумом и да ће са коалиционим партнерима отворити дијалог и предочити им оно што је предложено споразумом.

- Република Српска исказује жељу да гради специјалне односе са Црном Гором и мислим да то није на штету ниједног грађанина Црне Горе - рекао је он.