latinica  ћирилица
27/02/2024 |  19:11 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Андреа и Андрија дијеле школску клупу, задатке, али и шаховску таблу (ВИДЕО)

У подручној школи у невесињском селу Крекови, четврти разред похађају само два ученика и то ни мање, ни више него два шаховска правака Републике Српске.
Андрија и Андреа - Фото: РТРС
Андрија и АндреаФото: РТРС

Андреа и Андрија дијеле школску клупу, задатке, али и шаховску таблу и љубав према овој игри. Њихово село Крекови, чувено по Невесињској пушци, сада се дичи и са два шаховска првака Републике Српске.

- У одјељењу нас је двоје, немам више другара само ми је другарица Андреа. Шах играм од шест година, као мали са баком сам играо, а касније са братом. Сад сам бољи од баке - прича Андрија.

- Четврти сам разред. Андрија ми је најбољи пријатељ, играмо шах заједно - додаје Андреа.

Најбољи другари и у школи знају одиграти по неку партију шаха. Да се прекрати вријеме, али и одмјере снаге - ко је бољи.

Учитељица за своја два ђака, има само ријечи хвале. Права су јој подршка и за првачиће, са којима ови четврташи дијеле учионицу.

- Осим што су добри и вриједни ученици најбољи су шахисти. Мени је са њима угодно радити, није то само штуро, све је како треба. Ако неко нешто зна, допуњује другог, прави другари у правом смислу, није било свађица нема негативне атмосфере - навела је Татјана Гамбелић, учитељица ОШ "Ристо Пророковић" Крекови, Невесиње.

Мали шахисти већ се припремају за наредно такмичење, које ће бити одражано сљедеће седмице у Међугорју.

Надају се новим побједама и медаљама, и да ће поново, обрадовати све у свом селу.