latinica  ћирилица
27/02/2024 |  20:13 ⇒ 28/02/2024 | 12:32 | Аутор: РТРС

У Приједору промовисан роман "Послије забаве" (ВИДЕО)

У приједорској Народној библиотеци "Ћирило и Методије" вечерас је промовисан роман "Послије забаве", аутора Стеве Грабовца, који добитник НИН-ове награде.
Стево Грабовац у Приједору - Фото: РТРС
Стево Грабовац у ПриједоруФото: РТРС

Грабовац је рекао да пише дуги низ година и да је овај награђени роман, који у основи има истинити догађај о ужасном злочину који се 1992. десио у околини Брода, у ствари о једној генерацији, о односима међу људима који су повезали све нити у једну причу.

Он је додао да је НИН-ова награда побједа будући да је он аутор са ових простора, а његова књига је објављена код локалног издавача.

Представник издавачке куће "Имприматур" из Бањалуке Борис Максимовић истакао је да су они били издавач и Грабовчевог првог романа "Мулат албино комарац", који је одјекнуо прилично добро у регионалним књижевним круговима и ушао у ужи избор за НИН-ову награду.

Директорка Народне библиотеке "Ћирило и Методије" Гордана Вила рекла је да је овој установи била част што је могла да угости добитника 70. јубиларне НИН-ове награде.

Стеви Грабовцу је у Београду 5. фебруара уручена НИН-ова награда за роман године за дјело "Послије забаве", који говори о злочину над дведесетак ромске дјеце у љето 1992. године у околини тадашњег Босанског Брода убијене ради илегалне трговине људима.

Грабовац је рођен 1978. године у Славонском Броду. Одрастао је и завршио средњу школу у Броду, а студирао на Технолошком факултету у Бањалуци.