latinica  ћирилица
01/03/2024 |  09:12 ⇒ 09:26 | Аутор: РТРС

Најтоплији фебруар у Бањалуци откад се врше мјерења (ФОТО)

У цијелом региону забиљежено је веома топло вријеме у фебруару, а у Републици Српској је ове године у већини предјела оборен рекорд за најтоплији фебруар откад се врше мјерења.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Средња температура током цијелог мјесеца је била од три па до чак седам степени виша у односу на просјек.

- Током цијелог мјесеца било је топлије од просјека, а пролазна захлађења су доносила благи пад температуре, али и у тим данима је било топлије од просјека. Колико је било топло може се видјети на примјеру Бањалуке гдје се види да је фебруар био за скоро седам степени Целзијусових топлији од просјека, а било је чак преко два степена топлије од просјека за март мјесец - саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода Српске.

Овај фербуар је био за скоро два степена топлији од претходно најтоплијег фебруара из 1966. године када је средња температура износила 7,7 степени Целзијусових.

ФОТО: РТРС

Посљедњих неколико година било је врло топло у фебруару, а посљедњи пут је било хладније од просјека у фебруару 2018. године.

И средња минимална и средња максимална температура је била највиша у фебруару 2024. године. Минимална температура у Бањалуци се током цијелог мјесеца само пет дана спуштала испод нуле.

ФОТО: РТРС

Максимална температура је сваког дана прелазила изнад 10 степени, а чак током 22 дана температура је била изнад 15 степени. Иако је било врло топло током цијелог мјесеца, није оборена вриједност за апсолутну максималну температуру која износи 25,2 и измјерена је у фебруару 2008. године.

Количина падавина је била знатно мања од просјека, пало је само 15,2 милиметра кише, а просјек износи 67 милиметара.

Током цијелог мјесеца није било снијега у Бањалуци, а снијег је падао само на планинама.