latinica  ћирилица
01/03/2024 |  20:13 ⇒ 20:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Идентификован 12-годишњак који је слао дојаве о бомбама школама и аеродрому

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику, Службе за борбу против високотехнолошког криминала у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду Посебним јавним тужилаштвом за високотехнолошки криминал и полицијским службеницима Полицијске управе за град Београд, Одјељења за сузбијање малољетничке делинквенције идентификовали су 12-огодишњака који је слао дојаве о наводно постављеним експлозивним направама на београдски Аеродром "Никола Тесла" и у више школа у Србији.
Аеродром "Никола Тесла" (Фото илустрација: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE) -
Аеродром "Никола Тесла" (Фото илустрација: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE)

Како је саопштено из МУП-а, полиција је у Београду извршила претрес стана и других просторија које користи 12-годишњак поводом већег броја пријетњи о наводно постављеним експлозивним направама, упућених данас и јуче Аеродрому "Никола Тесла" у Београду, ОШ "14. октобар" у Лозници, Средњој школи у Кладову, Министарству просвјете, науке и технолошког развоја, као и ОШ "Владимир Роловић", Гимназији "Патријарх Павле" и ОШ "14. октобар" у Београду.

Утврђено да је дјечак путем сервиса електронске поште слао поруке пријетеће садржине, чиме је угрозио безбједност већег броја дјеце и грађана у Србији, као и функционисање београдског аеродрома.

Приликом претреса су пронађени и докази о слању већег броја пријетњи.

У саопштењу се наводи да ће, с обзиром на чињеницу да је извршилац дијете млађе од 14 година које по закону нема кривичну одговорност, против родитеља бити поднесена кривична пријава због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело запуштање и злостављање малољетног лица.

Раније данас примљене су дојаве о постављеним бомбама у два авиона на Аеродрому "Никола Тесла", док су синоћ компаније Air Montenegro i Wizz Air саопштиле да су пилоти на њиховим летовима добили дојаве о постављеним бомбама, због чега су сви путници и чланови посаде евакуисани.

Београдски аеродром "Никола Тесла" поново је отворен за саобраћај око 22.30, након што је привремено био затворен због дојава о бомби за које се испоставило да су биле лажне.