latinica  ћирилица
04/03/2024 |  10:43 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Требиње на путу да постане центар конгресног туризма (ВИДЕО)

Статус туристичког мјеста Требиња је неупитан, а осим транзитног, вјерског, адреналиснког, овај град је на путу да постане и центар конгресног туризма. Велики скупови попут Самита енергетике већ су прерасли постојеће капацитете и постоји потреба за новом конгресном салом. Расписан је конкурс за идејно рјешење за тај објекат, чију ће изградњу финансирати Електропривреда Републике Српске.
Требиње -  конгресна сала - Фото: илустрација
Требиње - конгресна салаФото: илустрација

Требиње, због свог географског положаја, благе климе и љепоте, све чешће је избор и за огранизацију великих скупова и конгреса - научних, политичких, културних. Сала Култруног центра са 300 сједећих мјеста није довољна, па ће капацитети бити проширивани новим конгресним центром. Конкурс за идејно рјешење отворен је до 7. марта.

 - То је веома значајно љето и ударни термини попуњени али искористити период од септмбра до априла како би се неким манифестацијама конгресног типа попунио град и смјештајни капацитети - рекао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Будући конгресни центар градиће се на локацији Новог Требиња, а све ће финасирати Електропривреда Српске.

- Након одабира рјешења иде пројектна документација у овој години, а градња да почне у 1925. или 1926. години. За јавне површине, конгресни центар, хотели, спортски центар, град треба да се шири треба сачувати постојеће језгро, зато је опредјељење да се прво граде јавне површине и центри па онда иде остала стамбена градња - истакао је Лука Петровић, директор Електропривреде Републике Српске. 

Велика конгресна сала, пратећи садржаји, али и нови смјештајни капацитети неопходни су и за организацију најбројнијег скупа - Самита енергетике. У данима одржавања у граду се тражи мјесто више, а за овогодишњи СЕТ очекује се долазак око хиљаду учесника.

- Вијесници отврања сезоне, напунимо град, свима то одговара, али смјештајни капацитети су недовољни. Самит је прерастао капацтете, вријеме је да иницирамо градњу објеката и конгресног центра - поручио је Александар Бранковић, директор СЕТ-а.

Идејно рјешење за нови конгесни центар изабраће стручна комсија, коју чине декани архитектонских факултета из Српске и региона. Одабрано рјешење биће представљено у окивру програма Самита енергетике, а градња би требало да почне наредне године.