latinica  ћирилица
04/03/2024 |  13:13 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Додик: Њемачка окупирала БиХ својом политиком, али не може да окупира нас у Српској

Њемачка је окупирала БиХ својом политиком, али не може да окупира нас у Српској. Став Српске је увијек био јасан - да смо за европски пут, али с нашим јасним уставним надлежностима, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Видим да министарка иностраних послова Њемачке Аналена Бербок долази у БиХ да поново просипа своје фрустрације о сецесији, прича о реформама и владавини права, а онда нам пошаље и подржава лажног Кристијана Шмита и покаже да овдје нама ни "п" од владавине права - истакао је Додик у објави на Иксу.

Поновио је да не постоје планови за сецесију.

- Ако некад и дође до одлуке о независности, она ће бити резултат дјеловања лажног високог представника Шмита, који покушава да уруши Републику Српску и којег подржава Бербокова - истакао је Додик, реагујући на изјаву Бербокове да се "Њемачка одлучно супротставља свима онима који својим фантазијама о отцјепљењу БиХ постављају препреке на путу ка ЕУ".

Истакао је да се види да Њемачку потреса афера у вези са плановима да се њиховим ракетама гађа Кримски мост.

- Познато је да су кренули с причом о слању шљемова и гаћа, а завршили с ракетама којима би била гађана Русија. Нико више не вјерује ни Бербоковој ни у њемачке добре намјере - истакао је Додик.

Истакао је да Бербокова какве год да пошаље поруке за БиХ, оне су истрошене и без смисла.

- Може и даље да прича негативно о Републици Српској и Додику, али то неће промијенити чињеницу да је њена влада на историјском минимуму подршке у Њемачкој, опет све то захваљујућ и њеној лошој политици - навео је Додик.

Нагласио је да би било добро да Њемачка престане с негирањем српских права у БиХ и да отпочне дијалог са, а не "да нам пресуђује без аргумената, слушајући свог лажног, никад прихваћеног Шмита".

- Она је данас у БиХ да се лажно представи као неко ко помаже, а у суштини жели да прибави поене на већ донесену одлуку да се БиХ да преговарачки статус без датума отпочињања истих. То ништа не значи без датума, а партнери у власти на нивоу БиХ су се усагласили да то оквалификују као ништа. А могла би бити корисна. Рецимо да поведе лажног Шмита кући да ужива у својим пензионерским данима, а не да нас замлаћује - закључио је Додик.