latinica  ћирилица
05/03/2024 |  19:30 ⇒ 06/03/2024 | 07:02 | Аутор: РТРС

Позивањем инспектора СИПА на саслушање потврђено да је суђење Додику политички линч (ВИДЕО)

Монтирани процес које Тужилаштво БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. генералног директора Службеног гласника Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита, наставља се сутра.
Процес против Додика и Лукића - Фото: РТРС
Процес против Додика и ЛукићаФото: РТРС

Мјесто и вријеме исто, што указује да ће доћи до поновног спајања ова два поступка, кажу адвокати Додика и Лукића.

За сутра је на рочишту Тужилаштво најавило као свједоке инспекторе СИПА, што није устаљена пракса у судским процесима.

Циљ цијелог поступка није осуда предсједника Српске, већ изрицање мјере забране обављања функције коју у овом тренутку Додик има, сматрају правни стручњаци.



Званичног обавјештења о спајању поступака из Сарајева још нема.

- Ради се о једном процесном рјешењу гдје суд има право да не одговори јер против тог рјешења не постоји право жалбе него смао постоји одлука суда која може бити и усмена на рочишту, али све упућује на то ћа ће судија Сена Узуновић дозволити да се споје ова два поступка - истакао је Лукићев адвокат Миљкан Пуцар.

Најављено је и саслушање четири инспектора СИПА, што иначе није устаљена пракса, осим ако постоји приговор одбране на изузету документацију или на поступке инспектора. Међутим, одбрана приговоре није улагала.

- Тако да сматрамо да је то врло неекономично, врло непотребно и само да овај поступак развлачи и прави додатне трошкоев који су непотребни - додаје Пуцар.

Додиков адвокат Горан Бубић истиче да је позивање свједока само једна симулација суђења, јер је требало провјерити је ли Кристијан Шмит неименован по поступку како је предвиђено мировним уговором, али то је изостављено.

- Тако да је на одбрану пребачено да практично доказује пресумпцију невиности. А пресумпција се претпоставља, значи Тужилаштво би требало да докаже кривицу, а не да ми доказујемо невиност - напомиње Бубић.

Поставља се питање, да ли позивање инспектора СИПА представља хватање за сламку тужилачког ешалона у недостатку доказа? Правни стручњаци кажу да инспектори немају шта ново рећи. Наглашавају, утврђивање кривице у "танкој" оптужници попут ове која се води против Додика и није циљ - већ политички линч.

- Али поента цијелог овог поступка јесте оно што сам од првог дана говорио, а то је да се предсједник Додик осуди, јер кад би га и огласили кривим то би била казна која би била осмишљена, али она опасност од изрицања мјере забране обављања функције коју у овом тренутку има, је ја имам утисак коначан циљ овога суђења. Дакле овдје су суштиснка политичка питања на дневном реду и ово јест једнако политичко суђење - истиче адвокат Миодраг Стојановић.

Од раздвајања поступака, до промјене судија, преко неустаљене судске праксе, попут свједочења инспектора и ешалона тужилаца - у овом случају чак четири, до сада много тога је виђено.

Шта ли ће сутра у судници дочекати представнике Српске, чији је једини циљ очување њених институција, остаје неизвјесно.