latinica  ћирилица
05/03/2024 |  19:34 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Српска за европски пут, али не на штету уставних овлашћења (ВИДЕО)

Отварање преговора за чланство БиХ у ЕУ је историјски тренутак, изјавила је у Сарајеву њемачка шефица дипломатије Аналена Бербок. Међутим, није јасно рекла хоће ли се то и десити крајем марта.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Умјесто тога слала је већ депласиране поруке подршке нелегитимном Кристијану Шмиту и о наводном руском дестабилизујућем утицају у региону.

Српски представници у заједничким институцијама рекли су Бербоковој да је Српска трајно опредијењена за европски пут, али не на штету својих уставних овлашћења.

Да ли је БиХ ближе добијању датума почетка преговора са ЕУ, поуздано ћемо знати 21. марта на сједници Европског савјета. У међувремену, њемачка министарка иностраних послова поручује да европски пут БиХ нема алтернативу. На маргинама састанака сазнајемо да је тражила од власти БиХ јасну осуду Русије због сукоба у Украјини. Престанак, како је рекла, сецесионистичких фантазија Републике Српске, посебно је апострофирала.

- Само заједничка БиХ може да иде у ЕУ и о томе сам разговарала посебно са српским чланом Предсједништва /Жељком Цвијановић/. Стекла сам утисак да говоримо истим језиком, да заједнички желимо корачати ка ЕУ и да је свима јасно да су потребни реформски кораци. Због тога упућујем апел одговорним поготово у Бањалуци да на овом европском путу корачају заједнички и одлучно, јасно се одлучујући за европске вриједности - рекла је Бербокова.

Република Српска је стратешки опредијељена за европски пут. Без доприноса њених представника у усвајању неопходних закона, БиХ се не би имала чиме похвалити и очекивати зелено свјетло од Европске комисије. Српски посланици и делагати захвални су на подршци европском путу, али ако је искрена.

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић каже да је свака подршка чланица Европске уније корисна, али је проблем када је лицемјерна.

- Чули смо од њемачке минстарке спољних послова да подржава да ми усвојимо одређена рјешења у парламенту. Сматра да је то боље него да нам то наметне њен суграђнин, односно њемачки држављанин Кристијан Шмит. Замислите да ми кажемо да је Њемачкој боље да нешто усвоји у свом парламенту, него да то наметне неки неизабрани странац. Па у свим држава се представници грађана договарају, а не пријети се неизабраним странцима - истакао је Ковачевић.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да је Република Српска доказала да је за европски пут, а да Бербокова треба да покаже исти приступ према свим народима у БиХ.

- Подсјетила сам је на њену посјету прије двије године. И тада је она рекла како овдје постоји фактор дестабилизације и рекла је да је тај фактор предсједник Српске Милорад Додик. Ја сам је подсјетила да није дошло до дестабилизације и да смо Додик и сви ми из Српске урадили све на напретку према ЕУ. И то говори да њене информације нису тачне - навела је Вулићева.

Шефица њемачке дипломатије очекивано подржала је свог земљака Кристијана Шмита и чак наговјестила да би могао да употријеби тзв. бонска овлаштења и наметнути измјене Изборног закона, ако о томе домаћи политичари не постигну договор.

- На моју констатацију да је Кристијан Шмит реметилачки фактор и да нема легитмитет, што ћемо ми с временом доказати, рекла је да уколико ви хоћете да немате Кристијана Шмита нађите двотрећинску већину и промијените Устав, што довољно показује да не зна елементарне ствари о БиХ - каже Вулићева.

Дводневна дипломатска офанзива на БиХ, иако се очекивало, није резултовала усвајањем закона о сукобу интереса. Из Републике Српске понављају да је због незаинтересованости федералних партнера пропуштена прилика да се у пакету реализује свих 14 приоритета укључујући и Закон о престанку мандата страних судија у Уставном суду.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је закон о сукобу интереса у фази усаглашавања и да вјерује да ће бити уважене све примједбе које је Репубика Српска доставила, јер су на трагу уставних рјешења.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да су јуче започети преговари о детаљима овог закона.

Обраћање Бербокове није прошло без непотребног држања часова историје, из којег се закључује да фаворизује један, бошњачки народ. И сама је признала да се прије двије године срела са "Мајкама Сребренице", а да јој током ове посјете није пало на памет да разговара са неким од српских удружења.