latinica  ћирилица
05/03/2024 |  22:34 ⇒ 06/03/2024 | 06:52 | Аутор: СРНА

Додик: Рочиште против мене може нанијети озбиљну штету БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да ће процес које се против њега води у Суду БиХ "сахранити" тај суд, а постоји могућност и да нанесе озбиљну штету БиХ.
Милорад Додик пред Судом БиХ - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик пред Судом БиХФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да иде на рочиште да би показао да је све то апсурд, да ништа није крив и да је ситуација накарадна.

Он је за Кликс рекао да је све јасно када се погледа биографија жене која сада суди, која је ослободила оптужене за злочине над Србима у Коњицу, а да је те исте људе касније осудио Хашки трибунал за исте злочине.

- Како можете да будете правник и прихватите чињеницу да странац, неовлаштен, интервенише одлуком у закону и ви на основу тога судите? Значи све је овдје нелегално - суд, Кристијан Шмит, једини Милорад Додик је легалан - додао је предсједник Српске.

За Уставни суд БиХ је рекао да је инквизицијски, да не доприноси стабилизацији, већ растурању БиХ коју ће на крају и развалити БиХ.

Он је нагласио да мора бити ријешено питање страних судија да би Српска тек тада прихватила и поштовала такав суд.

На питање да ли је у колизији његов однос према Русији и подршка европском путу БиХ, Додик је рекао да мисли да је то веома спојиво.

- Зато што је неко пакостан у Европи и зато што му нешто не иде у Европи, што би ми њих пратили - навео је Додик и упитао шта је то урадио руски предсједник Владимир Путин против ФБиХ и зашто би Сарајево имало негативан став.

Додик је поновио да не постоји ниједна одлука према којој БиХ уводи санкције Русији.

Говорећи о ауто-путу Београд-Сарајево, Додик је рекао да Турска жели да помогне и да је оно што су понудили БиХ веома прихватљиво у финансијском оквиру.

Он је појаснио да у парламентима БиХ и Турске треба да се донесе споразум који би омогућио да се то остварује путем међудржавних споразума.

- Да би то имали, морамо да имамо јасно дефинисане трасе, што је у Републици Српској учињено, али не и у Федерацији БиХ - навео је Додик.

Он је додао да треба договорити куда иде траса кроз Брчко.

- Ми ћемо преузети дио који иде према нама, а ФБиХ да узме онај који иде према Тузли - рекао је Додик и додао да то међутим, некима то не одговара.

Додик је истакао да Република Српска функционише, измирује све своје обавезе, и плате и пензије, поготову обавезе према иностранству.

Што се тиче штрајка у правосуђу у Српској, Додик је рекао да то питање траје 15-20 година, када су интервенцијама странаца судијама дате веће плате, а дактилографи и други запослени остали су испод црте.

- То треба ријешити тако - судијама смањити плате, а повећати тим радницима, задржати у истом оквиру - додао је Додик.