latinica  ћирилица
14/03/2024 |  11:24 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Стојичић-Триван: Омогућено увођење услуге "Сигуран нет" у свим основним и средњим школама (ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић и генерални директор компаније Мтел Јелена Триван потписале су данас Споразум о сарадњи на основу којег ће бити омогућено увођење услуге Сигуран интернет у свим основним и средњим школама Републике Српске.
Стојичић - Триван - Фото: Уступљена фотографија
Стојичић - ТриванФото: Уступљена фотографија

Стојичићева је истакла да је тестна фаза у 37 основних и средњих школа показала да постоји потреба да се ради филтрирање интернет саобраћаја у школама, јер је приступ недозвољеним садржајима потврђен.

- Главни циљеви потписаног споразума су заштита дјеце приликом кориштења интернета у школама и недозовољавање приступа одређеним садржајима који су штетни за дјецу школског узраста, као и да вријеме проведено у школи буде ефективно усмјерено и искориштено за васпитно-образовни процес. Надамо се да ће ова услуга допринијети томе - рекла је Стојчићева.

Појаснила је да је дефинисано да плаћање ове услуге сносе школе на основу потписаних уговора, али да ће у периоду од двије године, колико је трајање овог споразума, трошкове услуге сносити Влада Републике Српске и Компанија Мтел.

- Надамо се да ће споразум наставити свој живот и након те двије године. Закључком Владе обавезане су све школе да потпишу уговор са компанијом Мтел - наводи Стојчићева.

Генерални директор компаније Мтел Јелена Триван истакла је да је компанија Мтел увела интернет у тестној фази и у најудаљеније школе у Републици Српској, те да дјеца у Републици Српској имају прилику да се образују на најсавременији начин и буду заштићена од сваке опасности са интернета.

- Можемо да кажемо уздигнуте главе да смо им пружили стандард који већина европских земаља нема - рекла је Триван.

Навела је да су неке од најнапреднијих земаља увеле правило да интернет у школама мора да има и софтвер за филтрирање садржаја како дјеца не би злоупотријебила ту услугу и како се интернет не би претворио у своју супротност.

- Увезли смо софтвер из ЕУ за потребе школа у Републици Српској и у БиХ. Ако постоји интерес и у ФБиХ, ради смо да то спроведемо, јер та услуга тамо у овом тренутку не постоји - навела је Триван.

Потписивање овог споразума представља једну у низу активности које се спроводе у оквиру Програма мјера за јачање безбједности и спречавања насиља у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, а који је усвојила Влада Републике Српске у току 2023. године.