latinica  ћирилица
14/03/2024 |  12:21 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Додик: Европски пут сваке земље је без уплива са стране, осим за БиХ

Европски пут сваке земље је самосталан и независан и без било кавих уплива са стране, а у БиХ то не важи, рекао је предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Или ћемо се понашати европски или не. Та нека прича да се дешава нешто лијепо и историјски, ништа не значи. Очигледно је овај статус, да се не варамо, БиХ добила зато што је раније ЕУ кренула и дала тај статус Украјини. Сада дјелује мало блесаво да остане БиХ, која се већ 20 година приближава ЕУ и чини све на том путу, а Украјина је у рату и нема јединствену територију, прима се или је у процесу преговора - додаје Додик.

Како он наводи, БиХ је недостижан позитиван примјер за Укранију.

- Зато су и одлучили нешто да нам дају - напомиње Додик.

Када је ријеч о дискусији на панелу Бечу, Додик истиче да су могле да се примјете евидентне разлике, односно то настојање да се неки идеализам "просипа" као начин да се ријеши све, што више не може да прође.

- Могли сте да видите, стереотипи су у погледу, какав је предсједник Руске Федерације Владимир Путин, умјесто да се поставља питање како ријешити конфликт и како да се дође до тога да скупа можемо више да сарађујемо - нагласио је Додик.

Како је Додик навео, ово је била прилика да се кажу у једном ограниченом времену одређене ствари, те да он мисли да је дискусија и све оно што је се заједно показало управо то.

- БиХ је пред причом о датуму, али остају неријешена питања, а то је међународна управа. Нема примјера да је неко ишао ка Европској унији, са међународном управом и то питање, када се добије тај датум, односно ако се добије, биће прво што ће се морати ријешити или ће Европа морати да каже да може да се креће даље са том међународном управом и да је то неки нови европски стандард - додаје Додик.

Подсјећамо, дипломатску академију у Бечу организовала је Амбасада БиХ у Аустрији о тренутној ситуацији и атмосфери у БиХ, као и о договору о низу реформи које морају бити спроведене с обзиром на одлуку о отварању преговора за статус чланства у ЕУ.