latinica  ћирилица
14/03/2024 |  12:54 | Аутор: СРНА

Милош Лучић и остали негирали кривицу

Бивши министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић негирао је данас пред Судом БиХ кривицу за злоупотребу положаја и проневјеру у служби.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

Кривицу су негирали и остали оптужени у овом предмету Синиша Папаз, Далибор Шеховац и Мирко Ристовић.

Почетак суђења биће заказан накнадно, преноси "Бирн".

Лучић је оптужен да је од маја 2020. до децембра 2022. године себи одобравао кориштење средстава репрезентације како би прибавио имовинску корист, злоупотребљавао службену платну банковну картицу за точење горива у различита возила, која нису била у власништву Министарства за људска права и избјеглице.

Оптужница га терети и да возила одржавао мимо одабраних и овлаштених сервиса, те присвојио електронску опрему Министарства за коју је лажно пријавио да је украдена.

Према наводима оптужнице, Лучић је од Папаза набављао већу количину различитих фискалних рачуна који су већ плаћени у угоститељским објектима, те их преузимао и лажно представљао као трошкове репрезентације Министарства или рачуне за конзумацију хране и пића у различитим објектима.

Шеховац и Ристовић су помагали Лучићу у сервисирању службеног возила мимо одабраних овлаштених сервиса, наводи се у оптужници.

Лучић је ухапшен у децембру 2022. године у акцији Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ кодног назива "Дијамант два", а неколико дана након тога је поднио оставку на мјесто министра.