latinica  ћирилица
14/03/2024 |  17:12 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

У августу манифестација "Србија те зове" за српску дјецу из дијаспоре

Влада Србије дала је данас сагласност о организацији манифестације "Србија те зове", која ће бити одржана од 1. до 11. августа за 250 српске дјеце из дијаспоре и региона од 12 до 15 година, међу којим су и малишани из Републике Српске и БиХ.
Београд (Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC) -
Београд (Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC)

Програм ове манифестације предвиђа едукацију дјеце, учење српског језика и историје Србије, тренирање и играње пријатељских утакмица са дјецом из београдских клубова у пет олимпијских дисциплина: кошарка, одбојка, тенис, фудбал, и рукомет, као и дружење са децом из различитих земаља.

Манифестација "Србија те зове" окупиће дјецу српске националности из САД, Канаде, Аустралије, Аустрије, Италије, Мађарске, Њемачке, Белгије, Шведске, Француске, Кипра, Украјине, Хрватске, БиХ, Албаније, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Републике Српске, као и дјецу са Косова и Метохије.

Ради пружања брзог одговора на хуманитарне потребе лица расељених из Украјине и чланова њихових породица који се због актуелне ситуације не могу вратити у Украјину, Влада Србије је продужила важење одлуке о пружању привремене заштите у Србији расељеним лицима из ове земље.

Чланови Владе донијели су ову одлуку, имајући у виду да важење претходне одлуке истиче у понедјељак 18. марта, а да усљед актуелне ситуације у Украјини постоје разлози због којих је неопходно и у наредном периоду пружати привремену заштиту расељеним лицима ради њихових основних људских права и слобода.